Saygı değer okuyucularım.

İnsanın ama özellikle Müslümanın dünyada hayatını sürdürmenin yanında, başka görevlerinin de olduğu bilgisi dahilindedir. Bunun için ihtiyaçlarının giderilmesinin yanında, daha rahat ve konforlu bir yaşayışın yolcusudur. Ancak, diğer görevleri de unutmaması gerekiyor. Kaldı ki, hayat yalnız yeme ve içmeden ibarette değil. Bunların yanında zevkler, tamahlar var. Bunlar da sırta binince yük artıyor. Bir yönü ile çok güçlü ve zeki olan insanın, görülmeyen diğer yönü olan, zayıf ve kırılganlığı ortaya çıkıveriyor. Süreci idare edemez ise yorgunluk, buna dayalı aksaklık ve şaşırmalar başlıyor.

Bunu bilen yüce yaratıcı, ona çıkış yolları göstermiş. Düşünen; inanan ve itaat edenler açısından bu çıkış yolları kaçırılmaması gereken noktalardır. Aynen yol işaretleri gibi.

Bazı Müslümanlar şöyle bir yanılgıya düşebiliyor.' Beni kimse yönlendiremez…' Böyle olursa, o insanın kendini yazık ettiği görülür. Zira çaresizlik içine düşme, telafisi zor gayretler gerektirir. İşin ceremesini ödemektense, başta kendine hakim olarak Allah'ın ikaz ve uyarılarına kulak verme daha akıllıca bir davranıştır.

Rağbet bu sebeple tek yönlü değil, çok yönlü olmalıdır. Hem dini hem de dünyevi.

İşte, Üç aylarda kaçırılmaması gereken önemli zaman dilimlerindendir. Bu ayların değerini bilen baba, dede ve atalarımız üç ayları şöyle adlandırmışlar: İlk namaz=Recep, Orta namaz= Şaban ve Ramazan. İlk namaz, yani Recep ayı girmesinden bir gün önce veya girdiği ilk üç gün içinde, yaylankı, bişi, diri aş yapıp komşulara dağıtılırdı. Dağıtma işini de çocuklara yaptırılırdı. Buna 'evde yağ kokutma da' denilirdi. Böylece komşular bir birbiriyle tebrikleşirlerdi. Bu hem dünyayı, hem de dini hayatı kaybetmemek değil mi? Dünya meşakkati ve koşuşturmacası içinde kaybolmamak değil mi?

Bu derlenip toparlanma ile Regaip gecesine gelinir. Regaip RAĞBET etme anlamına geliyor. Cenabı Hak, kendisine inananların rağbetlerinin, kendisini hatırlama; itaat ve ibadet olduğunu söyleyerek, böyle gün ve gecelerin kaçırılmamasını bildiriyor. Bu kişisel bir yol bulmadır. Doğru yola rağbet edenler labirentten doğru hedefe çıkarlar.

Dünya da ve ahirette Müslümanların rağbetleri ve akıbetleri konusunda ömür ve görev ifa eden Peygamberimiz Hz. Muhammet (sav) de üç ayları, Regaip gecesini önemseyerek, dikkatleri bu noktalara çekiyor.

Buyuruyor ki: 'Allah'ım Recep ve Şaban (aylarını) bizim için mübarek eyle. Ve bizi Ramazan (ayına) kavuştur.'

Bir diğer hadislerinde de :' Recep Allah'ın ayı. Şaban benim ayım. Ramazan da ümmetimin ayıdır.'

Atalarımızın, gönül ve zihin dünyamızı aydınlattığı, bu sayede kendimizi daha iyi yönetebildiğimiz için bu aylar içinde bulunan önemli gecelere KANDİL ismini vermiştir.

Rağbetlerin karıştığı ve ferdiliğin moral bozduğu zamanımızda, yeni bir can ve kan bulabilmek için Allah'ın ve Peygamberinin rehberliğine rağbet edilmesi huzur ve mutluluk getirecektir.

Bu duygularla üç aylarımız mübarek olsun.

Sağlıcakla kalın.