Kabullenmek istenmese de durum açık ve net ,

Brüt ücret alan işçilerin brütten nete ücret hesabında brüt içindeki yasal kesintiler düşülerek hesaplandığı için vergi istisnası işçiye kalıyor.

Brüt ücrette tüm maliyeti İşçi üstleniyor.

Net ücretli işçilerin netten brüte ücret hesabında yasal kesintiler net ücreti etkilemeden hesaplandığı için vergi istisnası işverene kalıyor.

Net ücrette ise tüm maliyeti İşveren üstleniyor.

Aslında vergi istisnası AGİ'nin yerine gelmiş olsa da AGİ gibi ücretin dışında bir ek ödeme olmayıp ücret hesabı değişkenlerinden biridir.

Eğer bir tebliğ ile net ücret maaşlar ile ilgili bir düzenleme yapılmış olsaydı bu karmaşa yaşanmazdı. Aslında bu karmaşaya da hiç gerek yok idi. AGİ sistemde kalacak ve AGİ hariç maaş 3.577,40 TL olacaktı. Böylece gerçek bir artıştan söz edilebilir kargaşa ortadan kaldırılabilirdi. Çok çocuklu ve engelli çalışanlarımız mağdur olmamış olurdu. Ayrıca İşveren ile İşçi karsı karsıya bırakılmamış olacaktı. Sonuçta İşveren AGİ'de sadece Devlet ve İşçi arasında aracıydı.

Net ücret ile ilgili soru işaretleri hala ortadan kalkmadı. Bu durum hem yazılımcıları hem de İK çalışanlarını zor duruma soktuğu aşikardır Bordro programlarında yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi net maaş 4.253,40 TL girildiğinde brüt maaş 5.949,64 TL vermesidir. Yeni zamlı maaş ödemelerine sayılı günler kala bir çok firma hala bordro yazılımı sorunu ile boğuşmakta.

Yazılımlarınızı mutlaka kontrol etmenizi öneririm.

Havaların aşırı soğuması ve elektrik kesintisi nedeniyle çalışanlarımıza bu dönemde sağlıklarına dikkat etmelerini, İşverenlerimize de iş kazasız, bereketli bir hafta geçirmelerini dilerim.