Uzun yıllardır Aydın Sanayisinde Danışmanlık hizmeti veren biri olarak Efeler Haber'de Aydın Çalışma Hayatını Konuşmak ve paylaşma fırsatını şahsıma tanıdığı için Efeler Haber İmtiyaz Sahibi Sayın Evren KARAKÖSE beyefendiye ve tüm ekibine çok teşekkür ederim.

Amacım Aydın'ın çalışma hayatında sizlere en doğru bilgileri yazmak ve Aydın ilimizde istihdam sağlamak isteyen firmaları köşemize taşıyarak işsizliği azaltmaya ve istihdam yaratmaya yardımcı olmaktır.

(Türkiye İş Kurumu-Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın 06.12.2021 tarih ve E-93417974 Sayılı İç Yazısı)
MEGİP, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında iş gücü piyasasının talep edilen niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel (şahıs ve tüzel kişilikler) sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitim ve kursları düzenleyerek istihdama katkıda bulunan bir eğitim protokolüdür.

MEGİP kapsamında yapılacak işlemler, 'Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü Uygulama Genelgesi' ile belirlenmiştir.
İlgili genelge kapsamında protokolün yürütülmesi İl Çalışma Grubu öncülüğünde yapılmaktadır. İllerdeki Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü, Oda ve Borsa yöneticileri ve personellerinden oluşan İl Çalışma Grubu; işgücü taleplerini değerlendirerek mesleki eğitimlerin hangi mesleklerde düzenleneceğini belirlemek ve bu eğitimlerin güvenilir ve geçerli bir biçimde yürütülmesi için tedbir almakla görevlidir.

İl Çalışma Grubu tarafından belirlenen mesleklerde, eğitim modüllerine uygun olarak yüklenici (hizmet sağlayıcı) ile anlaşma sağlanmaktadır. Mesleğe göre eğitim programı yoksa MEB veya yetkili kurum ve kuruluşlara (üniversite gibi) eğitim plan ve programları hazırlatılmaktadır. Genel işleyişi bu şekilde olan MEGİP hakkındaki detaylar (işveren taleplerinin alınması ve istihdam yükümlülüğü gibi) uygulama genelgesinde yer almaktadır. (https://megip.org/)
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Makamının 3.12.2021 tarihinde yaptığı düzenlemeyle uygulama genelgesinin istihdam yükümlülüğü bölümünde değişiklik yapılmıştır.

Yapılan bu değişiklik,

'MEGİP kapsamında mesleki eğitim düzenlenen işverenler ile daha önce tamamlanan mesleki eğitimlere ilişkin istihdam yükümlülüğü tamamlanıp bu durum belgelendirilmeden bu Genelge ile Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında mesleki eğitim kursu veya işbaşı eğitim programı düzenlenemez.'

Şeklindedir.

Buna göre yeni aktif işgücü hizmetlerinden (mesleki eğitim ve işbaşı eğitim) yararlanmak isteyen işverenlerin öncelikle MEGİP kapsamında yararlanılan programlarla ilgili istihdam yükümlülüğünü tamamlaması gerekecektir.
Ayrıca bu düzenleme gereğince, İŞKUR Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın 06.12.2021 tarihli iç yazısıyla;
'3.12.2021 tarihi itibariyle Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) Uygulama Genelgesi kapsamında tamamlanan eğitime bağlı olarak istihdam yükümlülüğü bulunan işverenler ile bu yükümlülükleri tamamlanıp bu durum belgelendirilmeden Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) Uygulama Genelgesi, Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği ve bu Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan ve yürürlüğe konulan genelgeler kapsamında mesleki eğitim kursu veya işbaşı eğitim programı düzenlenmemesi gerektiğinden daha önce sözleşmeleri imzalanmış olsa dahi 3.12.2021 tarihinden sonra fiili olarak başlatılmayan kurs ve programlar başlatılmaması gerektiği',

Talimatlandırılmıştır.

Yukarıda da belirtildiği üzere yeni genelge ile işverenler (MEGİP) kurs bitimini takip eden istihdam zorunluluğu süresince bir daha (MEGİP yada İşbaşı) eğitim kursu açamayacaktır. Sanayi için çok faydalı olan bu kurslar maalesef bazı kendini bilmez firmaların suiistimali nedeniyle aslında zorlaştırılmış gibi durmaktadır.Oysaki sanayi sektöründeki özellikle imalatçı firmaların diğer sektörlerdeki firmalardan ayrıştırılması gerekmektedir. Özellikle amacı istihdam yaratmak olan bu kurslar nitelikli meslekler için Sanayicinin en büyük kaynağı iken diğer sektörlerdeki bazı süpermarket zincirleri ve çağrı merkezlerinin özellikle işbaşı eğitim programından aldıkları elemanları diğer personellerinin kıdemi oluşmadan çıkarıp yerine bu kurslardan alıp çalıştırırak yaptıkları şark kurnazlığından başka bir şey değildir. Aslında istihdama hiç katkısı olmayan firmaların suiistimali nedeniyle imalatçı firmaların cezalandırılmasından bir an önce dönülmesi gerekmektedir.Bazı meslek gruplarının (Kaynakçı,Tornacı,CNC Operatörü,Boyacı)yeni eleman gücü azalmaktadır. İmalatçı firmalar bu meslek gruplarında eleman yetiştirerek aslında Aydın istihdamına katkı sağladıkları apaçık bir gerçektir.

Eğer üreten bir ülke olmak istiyorsak sanayi ile diğer sektörleri birbirinden ayırmak ve bunu da acilen yapmak gerekir.Yoksa sanayide istihdam konusunda çok ciddi bir açık bulunmaktadır.AVM kültürüne teşvik değil sanayi kültürüne teşvik duyulmaktadır.

Değerli okuyucularım, Aydında Çalışma Hayatı ve İstihdam yazılarımla sizlerle beraber olacağım.2022 yılında tüm Türkiye'de çalışan üreten emekçilere ve ailelerine, işverenlerimize sağlık, huzur, mutluluk ve başarılarla dolu bir yıl olmasını dilerim.

Ömer KÜÇÜK

İnsan Kaynakları Danışmanı