Saygı değer okuyucularım.

Bilindiği gibi oruç; ibadet niyetiyle belirlenen saatler arasında yeme, İçme ve cinsel arzuların tatmin edilmesinden uzaklaşmaktır.

Bunların yanısıra, oruçlunun muhteşem sonuca kavuşabilmesi için, hak ihlaline sebep olacak söz, iş ve davranışlardan da uzak durması gerektiği bildirilmiştir.

Böyle yerine getirilen bir oruç, oruçlunun kendisini tekrar tekrar gözden geçirmesini, kendini tanımasını sağlar. Bu, bir eğitim ve kendini yenileme faaliyeti olarak kabul edilir. Olumsuzluklarını gören oruçlu, eksik yönlerini hemen telafi cihetine yönelir, yönelmelidir.

Bu sebeple, Ramazan ayı ve orucu ile diğer zamanlarda tutulan oruçlar birer eğitim faaliyeti olarak kabul edilmiştir. Sahur, iftar, oruçlu olarak geçirilen süre, fitre, sadaka, teravihler, hatimler hep bu faaliyeti destekler.

'Dünya ahiretin tarlasıdır.' Buna göre, oruç tutma ya da tutmama, her iki alem için kazanç ve zarar sonucunu doğurur.

Bizim dilimizden Allah'ü Taala Enam suresi 162. Ayette şöyle buyuruyor; ' Deki; namazım da, orucumda, dirim de, ölümüm de alemlerin rabbi olan Allah içindir.'

Allah Rasülü 'de buyuruyor ki:

' Oruç tutun sıhhat bulursunuz.'

' Oruç sabrın yarısıdır.'

' Oruçlunun uykusu ibadet, nefes alıp vermesi zikirdir.'

' Oruçlunun iki sevinci vardır Biri iftar anın, diğeri cennet nimetlerine kavuştuğu an.'

' Oruçlunun ağız kokusu Allah nezdinde mis kokusu gibidir.'

' Cennetteki Reyyan kapısından ancak oruç tutanlar girecektir.'

' Kim yalanı ve haram olan şeyleri terketmesine, onun yemesini içmesini terketmesine Allah'ın ihtiyacı yoktur.'

' Ramazan ayı gelince şeytanlar bağlanır.'

Demek ki, bağlanan şeytanları salıvermemek gerek. Şeytani davranışlara girmemek gerek. Yapılan işin Allah emri olduğun unutulmamalı. Allah'ın oruç tutan kulu için ne yaptığını, neler hazırladığını, ona nasıl iltifat ettiğini idrak etmek gerekmekte. Ya da neden oruç tutmadığını sorgulayabilmektir. Hele hele, akşamüstü oruçluyum diye fırtına estirilmemelidir. Kadın-erkek her mükellef Müslüman, bu ayda kendi kendilerini tanıyıp, eğitimlerini önemsemelidirler. Kişisel sorumlulukların bunu gerektirdiği kanaatindeyim.

Güvenli bir toplum, haklara riayet eden bireyler, huzurlu gönüller ve kabul olunan dua ve ibadetler temennisiyle,

Sağlıcakla kalın.