Saygı değer okuyucularım.

27 Martı 28 Marta bağlayan gece BERAAT gecesi.

Mü'minler olarak büyük bir heyecan ve merak içindeyiz.

Dünya halinin koşuşturmacası, meşguliyeti ve insani zaaflarımızdan dolayı rızık ararken, kendimizi kaybettiğimiz oluyor. Bu defa, işi gücü bırakıp kendimizi bulmaya çalışıyoruz.

İşte bu gece o gece. Kendimizi bulma, kendimizi yenileme gecesi. Adeta, bir şeyin içindeki çeri-çöpü ayıklama, hububatın içindeki taşı ayıklama gibi, Mü'min içindeki yabancı ve zararlı şeyleri atma gecesidir bu gece. Kendiyle yüzleşme, kirden pasatan kurtulup, arılanma ve durulanma gecesidir bu gece. Bunun için, bu gece Allah'ın Mü'min kullarına verdiği bir nimettir. Tıkanan yolun çıkış noktasıdır. Yanlış girilen yoldan dönüş sapağıdır.

Bütün bunları, Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in şu hadisinden öğreniyoruz;

' Beş gece vardır ki, bu gecelerde tövbe edenleri, günahlarından kurtulmayı arzu edenleri, Rabbinden istekte bulunanları Allah Taala boş çevirmez. Bu geceler; Receb ayının 27. Gecesi( Regaib gecesi), Şaban ayının 15.gecesi( Beraat gecesi, Cuma gecesi, Kadir gecesi ve Bayram geceleri'

Zaaflarına sık sık yenilme gibi kötü bir sonuca düşüp, bunun ruhi ve psikolojik yıkıntısını yaşayan Müslümana Allah'ımız acıdığı için, onun içinde bulunduğu bu acınası durumdan kurtulup, tekrar şahsiyet ve karakterine kavuşmasını sağlamak için böyle imkanlar vermiştir.

Bunu iyi değerlendirmek gerekir. Gecenin başlamasından itibaren, bitişine kadarki sürede hiç olmazsa azıcıkta olsa durup düşünmek kişinin yararınadır. Abdest alıp iki rekat namaz kılma, veya kıbleye yönelip el açıp yaratandan af dileme. Yahut ta gecenin derinliklerinde kendimizle baş başa kalıp gönül dünyası ve zihin aleminde yolculuğa çıkma. Müslüman olarak mutlaka bir şeyler yapmak lazım. Ama mutlaka. Kirlenen kalbi ve zihni bu gece kadar etkili temizleme fırsatı bulunmamaktadır.

Hz. Peygamberin bildirdiği bu beş gece ki, biri de Beraat gecesi, diğer geceler gibi değildir. Farklıdır. Özeldir, bunun için güzeldir.

Bu geceleri ibadetsiz, tövbesiz ve duasız geçirenler mutlaka ziyandadır. Ayrıca, Peygamberimiz bildiriyor ki;

' Allah Teala bu gece kendisine müracaat eden herkesi affediyor. Ancak; Allah'a şirk koşanları, sihir ve büyü yapanlar ile yaptıranları, anne-babasına bakmayanları affetmez.'

Maddi kirden, hijyen ve temizlikten sık sık dem vurulan zamanımızda, günah kirlerinden, ruhi kirlerden kurtulmaya çalışmamak doğru bir anlayış olmasa gerek.

Kaldı ki, sık sık kendini günahtan temizlemek için Allah'a yönelme, aranan mutlu ve güven toplumunun oluşmasını sağlar.

Mutlu, güvenlikli topluma ne kadar da muhtacız.

Sağlıcakla kalın.