Müslüman ve Millet olarak pek çok güzelliklerimiz vardı. Bu özelliklerimiz, diğer din mensupları ve milletler tarafından gıpta ile bakılıyordu. Onlarda bizim gibi olmayı arzu ediyorlardı.

Biz sonradan aksiyonumuzu yitirip, hedefimizi şaşırmışız. Böyle olunca da, çok şükür bazı meziyetlerimiz olsa da, gıpta eden olmuşuz.

Nesimi'nin şu beytinde olduğu gibi:

' Kah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi.

Kah inerim yeryüzüne seyreder alem beni.'

Seyrederken seyirlik olmak ne ibretlik.

Kur'an ve Sünneti hadi bilmiyoruz, atasözlerini de, deyişleri de unutmuşuz. Üstelik buraya, sevgi ve barış diye diye gelindi. İbretlik olmamaya yönelik iki cümle söyleyeyim:

' Su uyur düşman uyumaz.' Ya da, 'Bunda bir su sızıntısı var.'

Evet. Bu su sızıntısı önemsenmedi. Görülmedi. Bilip görenlerde kınandı, dışlandı, değersizleştirildi. Su sıza sıza, o küçücük deliği genişletip, seti yıktı geçti. Şimdi artık önüne de geçemiyoruz. Bedenimizi set yapıyoruz, ama selin önünü alamıyoruz artık. Zorlanıyoruz, üzülüyoruz, canımızı yakıyor. Seyredilen ve gıpta eden olmak çok incitici. Çok onur kırıcı. Bu, gönüllere veya evlere ateş düşünce daha iyi hissediliyor.

Artık yetmez mi? Elbette yeter. Farklılıklarımızı hatırlama ve güzelliklerimizle bezenme hasletimize dönülmelidir.

Başkalarını taklit edelim derken, düşülen seviyede ibretle seyredilmeyelim. Seyredenlerin kandırıcı sözlerini inanmayalım.

Bitkilerin torakta uygun ısı ve ışıkla buluştuğunda yeşerip, hem kendilerine hem de çevrelerine güzellikler yaşattığı gibi, biz de Kur'an ve Sünnetle buluşup, insanlığa ve kendimize huzur sunalım.

Rabbimiz buyuruyor ki;

' Münafık erkekler ve münafık kadınlar birbirlerindendir ( birbirlerinin benzeridir). Kötülüğü emredip, iyiliği yasaklarlar, ellerini de sıkı tutarlar. Onlar Allah'ı unutur, Allah'ta onları unutur. Şüphesiz ki münafıklar, fasıkların ta kendileridir.

' Mü'min erkekler ve Mü'min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler. Allah'a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.' (Tevbe/67,71)

Sağlıcakla kalın.