' Allah her şeyi yaratandır. O her şeye vekildir.' (Zümer/62)

' Meyvelerinden yesinler diye biz orada hurmalıklar, üzüm bağları var ettik ve içlerinden pınarlar fışkırttık. Bunları onların elleri yapmış değildir. Hala şükretmeyecekler mi?' (Yasin/34.35)

Ayeti kerimelerde görüldüğü gibi, insan dahil her şeyi yaratan Allah.

Bunun böyle olduğunu, dinsizler hariç, batılda olsa bütün dinli insanlar bilir. Ayrılık, Allah'ın zatı ve sıfatları konusunda. Bilindiği üzere, bir inanış Allah'ı üçlerken, bir inanış araya vasıtalar koymakta. Bunun gibi inanma farklılıkları insanlar arasında ciddi ayrılıklar meydana getirmiş, bunun sonuçları da derin problemler çıkarmış ve hala daha devam etmektedir.

Bu genel yaklaşımdan özele, yani Müslümanlar arası Allah ve insan, Allah ve Müslüman ilişkilerine bakıldığında benzer sıkıntılar burada da görülüyor.

Şöyle ki; İnanma, inanmanın gereklerini yerine getirmeyi gerektiriyor. Ama, bu konuda açıklar göze çarpıyor. Her Müslüman elbette ki inanıyor. 1. Ayette ve buna konu edinen diğer ayetlerde geçen 'yaratma ' ve 'vekillik' ana konularında herkes tarafından görünen ve bilinen boşluklar bulunuyor. Mesela; 'Allah yarattı demem…' deyip şiddete veya inkara dayalı fiiller. 'Allah vekil' diye teselli veya moral verilmeye çalışıldığında, isyana dayalı baş kaldırmalar.

Cennet Vatan'ımızın müstesna yerlerinde veya dünyanın muhtelif muhitlerinde seyahat ederken, harareti su ile düşürürken Allah'ı hatırlamama, ibadet şöyle dursun, şükür bile etmeme, hatta Allah'ın koyduğu sınırları yok etme.

Kişisel terciler olmakla beraber, ferdi yada toplumu ilgilendiren konularda ' Mü'minler kardeştir' ilkesini hatırlayıp hayıflanmama k mümkün değil. Hatta şu sözler incitiyor: 'peygamber misin ki, ümmetini düşünüyorsun. Sana ne?'

Bana ne deyince de inim inim inleyenler ve bunların hazin manzaraları çoğalıyor.

Hangisi daha güzel? Hangisi daha sevimli ve huzur ve güven verici? Hangisi sosyal bilince ve kolektif şuura uygun?

Mü'minler olarak gelin Allah ile aramızdaki mesafeyi kapatalım.

Kapatalım ki, bölünmemiş güzel bir Dinin, bölünmemiş örnek bir millet olmanın huzurunu yaşayalım.

Sağlıcakla kalın.