Tam bir mücadele ile geride kalan Ramazan ayımızın bayramına da kavuştuk. İslam alemine ve din kardeşlerimize mübarek olsun. Bundan sonraki ömrümüz sağlıklı ve hayırlı olsun.

Müslümanlar olarak, özelikle oruç tutan müminler, bu bir ayı Peygamber Hz.Muhammed (s.a.v.)den öğrenilen şu hadisi hatırlayarak geldiler:

'Ramazan ayının ilk on günü rahmet. İkinci on günü mağfiret. Son on günü de cehennemden kurtulmaktır'. Bizi de bu kullarından eyle Ya Rab.

Hadiste gecen rahmet, mağfiet ve cehennemden kurtulma aşamaları öyle kolay geçilecek merhaleler değildir. Bu ilerlememeler her şeyden önce ORUÇ denilen ibadetle yapılır. ORUÇ ise azgın nefsin hoşlanmadığı bir ibadettir.

ORUÇ müminin kendisini tutması, diğer bir ifade ile kendisine hakim olmayı, kendini yönetme becerisini kazanma demektir. Bu beceriyi kazananlar açısından bayram hak edilen mutlu sevinç günleridir. Hak edemediğini düşünenler açısından ise yen bir hamlenin başlama muştusudur.

Dünya ve ahret hayatımızın anlam ve felah kaynağı olan Peygamberimiz efendimiz (s.a.v.) HİCRET sonrası nurlandırdığı YESRİP-MEDİNE şehrinde şöyle buyuruyorlar;

Enes İ. Malik (r.a.) anlatıyor: Cahiliye devrinde kutlanan iki gün vardı ki halk o günlerde eğlenirdi. Rasülullah (s.a.v.) Medine'ye geldiğin de şöyle buyurdu:

'Sizinde eğleneceğiniz iki gününüz var: Allah, cahiliye devrindeki o günlerin yerine size daha hayırlısını verdi. Onlar Ramazan ve Kurban bayramı günleridir.'

Bu münasebetle bayramlar, Allah'ın rızasına uygun olarak, sevgi ve mutluluk esintisinin doyasıya yaşandığı günlerdir. Çünkü; beden ve ruh esaretten kurtulmuştur. Çünkü; beden ve ruh Allah için bir şey yapabilmiş olmanın huzuruna ermiştir. Çünkü; beden ve ruh nefsin isteğini değil, Allah'ın emrini yerine getirmiş olmanın huzurunu tatmaktadır.

Ayrıca Rasülullah (s.a.v.) hadisi kutside şöyle buyuruyordu; 'Oruçlunun iki sevinci vardır. Biri iftar anı, diğeri Rabbine kavuştuğu an' .

O kavuşma anında ne olacak? Onu da Allah Azze ve Celle Hazretleri şöyle buyuruyor: 'Oruçlunun sevabı bana aittir.'

Yaniii, sürpriz.

Hani bir ilahide geçiyor ya ; 'Bayramım şimdi, bayramım şimdi.

Yar ile bayram ederler şimdi.

Hamdü senalar. Hamdü senalar.

Yar ile bayram ederler şimdi '

Bayram edenlerden olmanız temennisiyle, Rabbim hastalarımıza şifa versin. Şifaya vesile olanlar ile askerlerimize ve güvenlik kuvvetlerimize güç ve takat versin.

Sağlıcakla kalın.