Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de 2019 yılının ilk 10 ayında kızamık vakalarında artış kaydedildi.

Türkiye Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre son on yılda 2013'teki salgından sonra en yüksek vaka sayısıyla karşı karşıya. Türkiye'de 2019 yılının ilk on ayında doğrulanmış kızamık vakası sayısı 2719.Bunların yaklaşık 1800'ü 5 yaşın altında ve büyük çoğunluğunu aşı olmayanlar oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı Gürcistan'a yaşanan kızamık salgını nedeniyle bir yıl kadar önce 100 bin doz aşı göndermiş ve yapılan açıklamanın içerisinde şu görüşlere yer verilmişti.

'Son dönemde dünya genelinde artış gösteren kızamık vakalarından Avrupa ülkeleri de büyük oranda etkilendi. DSÖ Avrupa Bölgesinde son 1 yılda 82 bin 560 kişi kızamığa yakalandı. Bu sayı 2016 yılına göre 15 kat, 2017 yılına göre ise 3 kat daha fazla. Bölgede bu boyutta bir salgın olmasına ve ülkemiz doğu-batı geçiş güzergahında bulunmasına rağmen; Türkiye bu salgından aynı ölçüde etkilenmedi. Bunun en önemli sebebi, aşı başta olmak üzere koruyucu hekimlik tedbirlerinin güçlü şekilde uygulanması. Sağlık Bakanlığı bölgedeki salgın risklerini de yakından takip ediyor ve tedbirlerini alıyor. Yalnızca Türkiye'de değil, sınır ötesinde de koruyucu sağlık hizmetlerine katkıda bulunarak ülkemize yönelebilecek tehlikelere karşı önlem alınıyor.

Söke’de büyükbaş hayvanların aşılanması devam ediyor Söke’de büyükbaş hayvanların aşılanması devam ediyor

Türkiye, dünyada devlet eliyle en yaygın bağışıklama programına sahip ülkelerden biri. Ülkemizde 13 hastalığa karşı rutin aşılama programı yürütülüyor. Aşılama oranı %96 seviyesinde. Öte yandan düzensiz göç ile Türkiye'ye gelen ve kamp içinde ya da dışında bulunan göçmenler de ulusal aşı takvimine uygun olarak aşılanıyor'.