Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan VE 8Aralık tarihi itibariyle yürürlüğe giren deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırasını Avrupa Birliği (AB) gündemine taşımaya hazırlanırken, Yunan parlamentosu, Libya parlamentosunu (Hafter'e bağlı) tek meşru temsilci olarak tanıdı.

Yunan Dışişleri Bakanlığı; Libya'da Uluslararası Hukuku uygulamaya hazırız. Erdoğan ile Serrac arasındaki anlaşma bölgenin istikrarını bozacak şeklinde açıklama yaptı.

Şunu da hatırlatmakta yara var; Serrac Birleşmiş Milletler tarafından Libya'nın meşru Hükümeti olarak tanınıyor.

TÜRKİYE'NİN LİBYA HAMLESİ PANİK YARATTI!

Türkiye ile Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında imzalanan Deniz Yetki alanlarının sınırlandırılması ile ilgili mutabakat muhtıraları, Halifer Hafter destekçisi ülkeleri rahatsız etti. Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat bölgedeki birçok ülkede adeta panik yarattı. Rum Savunma bakanlığı Fransa ve İtalya ile birlikte yarın ortak tatbikat yapacaklarını açıklamıştı.

Mutabakat muhtıralarının imzalanmasının akabinde birbiri ardına açıklama yapan ülkeler, UMH'nin anlaşma imzalamaya yetkili olmadığını öne sürmüştü.

Ancak gerçek böyle değil. Zira Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan tek hükümet UMH.

TÜRKİYE AĞIRLIĞINI KOYDU

Türkiye'nin Libya hamlesi sonrası İsrail pozisyon değiştirmişti. Türkiye Libya mutabakatı Akdeniz'de şimdiye kadar oluşan dengelerin yeniden oluşacağının göstergesi olarak görülürken, Mısır ile yapılacak Libya benzeri bir anlaşmanın Yunan ve Rum tarafı ile destekçilerinin şimdiye kadar özellikle Doğu Akdeniz ve Kıbrıs çevresinde sağladıkları düşündükleri bütün avantajları kaybetmesine neden olacak.

Didim´de BİLSEM öğrencilerine Proje yazma semineri"" Didim´de BİLSEM öğrencilerine Proje yazma semineri""

LİBYA'DA BİRİ TOBRUK'TA, BİRİ TRABLUS'TA İKİ MECLİS

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere 2 meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler'in girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan 'Libya Siyasi Anlaşması' uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yi Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak BK'nin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.