Bir iki hafta aktüel konuların kenarından köşesinden dem vurdum. Şimdi tekrar kendi sahama, dini konulardaki aktarıma devam edeyim.

Sağlık başta olmak üzere, insanın sahip olduğu her şey nimet ve imkandır. Bu COVİD-19 musibetiyle daha iyi anlaşıldığı kanaatindeyim; nefes alıp verme yada sokağa bile çıkma gibi…

Bu zamanda bu böyle olduğu gibi, geçmişte böyle imiş, gelecekte de böyle olacak.

İnsanın geçmişinde, nice insanların zenginliğinden, maddi gücünden, idari veya nüfuz gücünden verilen örnekler yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de görülür.

Bunlardan biri de ' Liilefi Kureyş ' diye de bilinen' Kureyş ' suresidir. Meali şöyle:

' Kureyş'in güvenliğini, onların kış ve yaz yolculuklarında güvenliğini sağlamak için (Allah lutuflarda bulundu). Onlar da, kendilerini besleyip açlıklarını gideren ve her çeşit korkudan emin kılan şu evin rabbine kulluk etsinler.' (Kureyş/1-4)

Müfessirler bunu şöyle açıklar: Hicaz bölgesinin ve o devirlerde dünyanın önde gelen kabile devletlerinin en güçlülerinden biride Kureyş kabilesidir. Merkezi Mekke olan bu kabilenin belli başlı gelir kaynağı ticarettir. Yaz ve kış mevsimlerinde ticaretlerini Yemen ve Şam'a giderek sağlarlar.

Ayrıca Mekke iklim olarak hayli sıcaktır. Bu sebeple Taif gibi yazları rahat geçirilebilecek daha serin yerleşim yerleri vardır. İmkanı olanlar buralara giderek rahat bir yaz mevsimi geçirip, tatilde yaparlarmış.

Mekke gözde bir şehir olduğu için de güvenlik ayrı bir önem taşır. Aynı zamanda yapıldığı günden beri kutsiyetini hep koruyan Kabe'den dolayı insanların sık sık ziyaret ettikleri bir şehirdir de.

Mekke gibi zor bir coğrafyada yaşayan bu insanların emniyet, güvenlik, ticaret ve rahat yaşama gibi imkanlar kendi beceri ve gayretleri ile değil Allah'tan olduğu, bunun için de kendisine itaat ve ibadet edilmesi istenmektedir.

' Yeryüzünün altındaki en güzel bölge' de yaşayan Allah'ın kulları olarak, bu çağrıyı dikkate almak önemlidir. Bölgenin sıcak havasının, verimli topraklarının, denizinin nimetlerinden ve imkanlarından yararlanırken Allah'ı unutmamak kişi menfaati ve yararınadır. Kureyş'liler gibi, hürriyet, istiklal, ve güvenliğin kaynağından habersiz olmamak gerekir. Bu toprakların nasıl İslam ve Türk yurdu yapıldığı unutulmamalıdır. Sonradan, bu toprakların nasıl ve kimlerden kurtarıldığı, sere serpe gezerken durup akletmek gerekir. Çocuklarımıza bunu anlatmalıyız. Kahramanlık destanlarını aktarmalıyız. Bilmemek ve anlatmamak kabulü zor bir durumdur. Bunun için yan gelip yatmamak gerekir. Hayat har vurup harman savurmayı sevmez. Sevenleri de sevmez. Hayat efelenerek, esip tozarak gitmez. Basit bir şeye teşekkürü medenilik bilen insan asıl medeniliği kaçırmamalıdır.

Allah'a ibadet ve şükrü yerine getirmeyenlerin ise ciddi problemlerinin olacağı belirtilmektedir. Aynen Kureyş'te ve diğerlerinde olduğu gibi.

Tarihten ders alıp yarınlara yürümek bizim karakterimizdir.

Sağlıcakla kalın.