Nazilli’de okulların tiyatro şenliği başladı Nazilli’de okulların tiyatro şenliği başladı

Uğur Eser   
AYDIN (İHA) - Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın ilçeye özgü ürünleri tanıtmak amacıyla düzenlediği ve yetenekli şeflerin Efeler halkıyla buluştuğu 3’üncü Efeler Gastronomi Festivali’nde lezzet şöleni yaşandı. Efeler halkının yoğun ilgi gösterdiği, sergi, panel, söyleşi, mutfak çalışmaları gibi çeşitli etkinliklerle Pınarbaşı Mesire Alanı’nın muhteşem doğasında 3 gün boyunca süren festival büyük bir coşkuya sahne oldu. “Marka Kent Efeler” için hayata geçirdiği projelere ara vermeyen Başkan Atay’ın, kentte gelenekselleştirdiği Efeler Gastronomi Festivali’nin ana kahramanı geçen yıllarda da olduğu gibi yeniden enginar oldu. Aydın'ın önemli tarım ürünlerinden olan ve Başkan Mehmet Fatih Atay’ın da tanıtımı için yoğun çaba sarf ettiği Efeler’in enginarları, şeflerin tabaklarını süsledi. Konuk şefler de Efeler enginarının daha önce kullandığı ve tattığı enginarlardan çok daha başka ve çok daha güzel olduğunu vurguladılar. 
 
3’üncü Efeler Gastronomi Şenliği’nin ilk gün konukları İtalyan şefler Francesco Sernicola ve Carmine Pierno, Öğretmen Yemek Araştırmacısı ve Yazar Havva Çetintürk, üretici kadınlar Hüsniye Varhan ve Dilek Yıldız oldu. İtalyan şefler gerçekleştirdikleri mutfak atölyesi çalışmasında Türkiye’de en çok Efeler’de yetişen sağlık deposu enginarlarla birbirinden farklı tabaklar hazırladı. İtalyan aşçılar, enginar carpaccio, karidesli enginar, kızartma ve yoğurt eşliğinde enginar, güveç enginar, sirkeli soğan eşliğinde kızarmış enginar, kremalı enginar, koyun peynirli enginar, enginar dolması gibi yemekler hazırladı. Başkan Mehmet Fatih Atay, tadına baktığı lezzetleri yorumlayarak, yaptıkları yemekler için şeflere teşekkür etti. 
 
3’üncü Efeler Gastronomi Festivali’nin ikinci günü de yetenekli şeflerin lezzetli sunumları ve söyleşileriyle sürerken, festivalin yıldızı enginar, tabakları süsledi. Türkiye’de en çok enginar üretiminin yapıldığı Efeler’de, belediyenin verimli tarım arazilerinde yetiştirilen enginarlar şef yemeklerinin ana kahramanı oldu. Lezzet şöleninin ikinci günü Slow Food Türkiye Kurucu Lideri Nedim Atilla’nın moderatörlüğünde, Şef Kerem Halıcıoğlu, Sanat Tarihçi Dr. Mehmet Kahyaoğlu, Prof. Dr. Ömer Özütemiz ve Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım BİTOT Gönüllüsü Müge Çakır ile Televizyon Yapımcısı Şef Elif Edes’in söyleşileri ve mutfak atölyesi çalışmalarıyla devam etti. Şefler katılımcıların huzurunda hazırladıkları yemeklerde Efeler enginarını ve %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nın ürünlerini kullandı. 

A W160374 03A W160374 02A W160374 04A W160374 05A W160374 06A W160374 07
 
Festivalin son gününün konukları, ünlü oyuncu Salih Güney, Dr. Ceyhun İrgil, Prof. Dr. Ceyhun, Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Esra Düzdağ ve Deniz Barın, Doç. Dr. Ahmet Uhri ve Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk oldu. Yaptığı söyleşide, Efeler’de olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Salih Güney, Başkan Atay’a övgü dolu sözlerde bulunarak, “Efeler’e gelince bir sürprizle karşılaştım. Ben Çeşme’de yaşıyorum. Belediyenin ne olduğunu unutmuştum. Efeler’e gelince, Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Atay’ın yaptıklarını görünce belediyeciliğin ne olduğunu hatırladım. Efeler’e gelince ‘belediyecilik buymuş’ dedim. Burada çok büyük bir hizmet var. İyi ki böyle bir başkanınız var. Mehmet Fatih Atay’ı tanımaktan gurur duydum” dedi. 
 
Festivalde mutfak çalışmaları ve söyleşilerin yanı sıra renkli etkinlikler de düzenlendi. 3 gün boyunca İzmir İş Kadınları Derneği’nin (İZİKAD) Kadınlar Günü’ne Özel Dünyanın Bütün Renkleri adlı sergisi ve Aydın Ticaret Borsası’nın Zeytinyağı Tadım Paneli gün boyu devam etti. Zeybek gösterileri ve Kamil Kaya Sanat Merkezi Ritim Topluluğu’nun gösterisi, Roman gösterisi de Efeler halkına eğlenceli dakikalar yaşattı. 
 
Festival boyunca zeytinyağlılar, et yemekleri ve tatlılar kategorilerinde Efeler’in marifetli elleri en lezzetli tabağı sunmak için yarıştı. 3’üncü Efeler Gastronomi Festivali’nde yemekleri ve tatlılarıyla jüri karşısına çıkan katılımcılar büyük heyecan yaşadı. Festivalin son günü dereceye giren tabaklar açıklandı ve yarışmacılar için ödül töreni düzenlendi. Yarışmalarda başarılı olan kişiler ödüllerini Başkan Atay’dan aldı.