Sarmaşık ve kedirgen bitkisi, yara iyileştirme özelliği sayesinde patente kavuştu Sarmaşık ve kedirgen bitkisi, yara iyileştirme özelliği sayesinde patente kavuştu

Uğur Eser   
AYDIN (İHA) - Aydın’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması adına önemli çalışmalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) her hafta düzenledikleri gezi turlarının bu haftaki durağı Magnesia Antik Kenti oldu. Germencik ilçesinde yer alan antik kenti gezen doğaseverler, döneminde en büyük yarışların yapıldığı bilinen stadyumu inceledi, rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezide doğaseverler antik kentin ve bölgenin bilinmeyenlerini keşfetti. Koçarlı ilçesinden başlayan gezi yolculuklarına Germencik’te bitiren doğaseverler yol boyunca bir yandan doğal güzellikleri bir yandan da tarihi yapıları inceledi. 
 
Her zaman olduğu gibi doğa ve kültür gezilerinin devam edeceğini ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gezi ile ilgili bilgi vererek “Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Evsekler üzerinden, Sarıdere vadisinde zeytin ağaçları arasındaki rotadan aşağıya Çakırbeyli’ye ulaşan bir etkinlik gerçekleştirdik. Eski yıllardaki gibi coşarak akan dereler olmasa da yer yer küçük şelalelere dönen suyun güzelliklerini izleyerek yürüdük. Zeytin üretiminin oldukça düşük geçtiği bu yıldan pek fazla memnun olmayan zeytin emekçilerinin, önümüzdeki yıl için ağaçlarını budama işlerini sürdürdüklerini gördük. Sarıdere vadisinden aşağıya Çakırbeyli’ye indik. Her hafta sonu kurulan çevre il ve ilçelerden ziyaretçilerin geldiği, genellikle kadın üreticilerinin ürünlerini sattığı pazarı gezerek, alışveriş yaptık. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin konservatuar sanatçılarının ve folklorcularının gösterisini izledik. Çakırbeyli’den sonra Koçarlı ilçesine geldik. Koçarlılı pidecilerin yaptığı ballı künarlı pidelerin tadına baktık. Geleneksel usulle yapılan tahin helvalarından aldık” dedi. 

A W144934 02A W144934 04A W144934 03A W144934 05A W144934 07A W144934 06
 
“Tarihi yapılar ziyarete açılmalıdır” 

Kuleler ve konakları açısından çok zengin olan Aydın’ın ilginç yapılarından birinin de Koçarlı’daki Cihanoğlu Kulesi olduğunu ifade eden Sürücü; “Ne yazık ki yıllardır ‘tüm kuleler restore edilecektir’ denilse de bugüne kadar hiçbirinde iyileşmenin olmadığını görmekte, hatta yavaş yavaş dökülmeye başladıklarını üzülerek izlemekteyiz. Bölge turizmi için çok önemli olan bu tarihi yapıların bir an önce doğru ve nitelikli projelerle sağlamlaştırılması ve ziyaretçilere açılması gerekir. Kuleye yakın bir yerde, Anadolu’daki tasvirli cami örnekleri arasında yer alan Cihanoğlu Camii’nin içini süsleyen duvar resimlerini inceledik. Rotamızın son durağı, Dünyanın en iyi korunmuş antik stadyumlarından birinin yer aldığı Magnesia’ya geldik. Profesyonel turist rehberimiz Hakan Bahçecioğlu’ndan antik kentin hikayesini ve bölgemiz için önemini dinledik. Aydın Arkeoloji Müzesi’nin eşsiz eserleri arasında yer alan heykellerin çıkarıldığı Magnesia’nın sular altında kalmayan bölümlerini gezdik. Dört bir tarafı doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından zenginliklerle dolu Aydın’ın en güzel yerlerinden biri de Magnesia ve çevresidir. Aydın'da, tarım ve turizmi olumsuz etkileyecek amaç dışı uygulamalara izin verilmemelidir” şeklinde konuştu.