Merhaba Sevgili Dostlar, bu pandemi süreci yaşamımızın her anını etkilemişken, toplumda hatta dünyada kimsede moral kalmamışken, sizlere bu uzun zaman sürecinde çok güzel, neşeli, eğlendirici, keyif verici yazılar yazarak neşelendirmeyi çok isterim.

Ancak, Karikatür veya çizgi roman oluşturmak sanırım biraz ilgim ve bilgim dışında, biraz da resim çizmeyi bilmek gerekiyor tabii…

Sevgili dostlar, sizlere ne ülke gündeminden, ne son dönemde yaşananlardan nede yaşanması muhtemel konulardan bahsetmek istemiyorum.

Sizlere, sanatın güzelliklerinden, yüceliğinden vs. de bahsetmeyeceğim. Yaşadığımız sürecin tüm toplumu ne kadar etkilediği ortada zaten, Algılarımız değişti, beğenilerimiz, bakış açımız, kesin olarak sabit fikirli bir şekilde üzerinde durduğumuz konular, durumlar, değer yargılarımız bu süreçte ya yumuşadı ya da değişti.

Eve kapandık, evlerdeydik, ailecek belki de hiçbir dönemde ailevi olarak bu kadar bir arada kaldığımız dönem olmadı. Yani öze döndük, kendimize döndük.

İşte tamda bu dönemde evlerde, oyunlar oynandı, mutfak kültürü konusunda bir hayli yol kat ettik. Uzun zamandır ertelediğimiz ev işleri, ufak tefek tadilat tamirat ve değişiklikler, kendimizde görmediğimiz, bilmediğimiz farklı yetenekler, mesela şimdiye dek hiç yapmamışsak, yumurta kırmayı, salata sosu yapmayı, hatta ve hatta evde ekmek ve pide yapmayı denedik ve başardıkta…

Ancak, belki de nihayet bu sancılı sürecin sonuna gelmiş olabilir. Aşılama sürecinin hızlanması ve tam kapanma, alınan önlemler bu can sıkıcı dönemin sonu olabilir, kimbilir.

Peki bu yeni normalde ne yapıcaz. Piyasada fiyatların aşırı artması, alım gücünün düşmesi, açıkçası ceplerde para kalmaması.. işte tamda bu noktada yahu cebimizde paramız yok, sen sanattan, tiyatrodan bahsediyorsun demeler arttı.

Bu düşünce tarzına verilecek cevap, söylenecek şey ne yazık ki yok.

Adam haklı, bu dönemde kapanan işyeri, iflas eden kişiler, elindeki avucundakini yitiren kaybeden çok kişi oldu. Haklılar, hem de çok.

Tüm dünyada yaşanan ve pandemi adı verilen bu sürecin tamamlanması, rahatlatıcı etki yaratır mı yarattığı etki, çekilen sıkıntıları hafifletir mi bunu tahmin etmek güç. Bu şekilde giderse, toplumsal çöküşlerin yaşanacağı kesin.

Değerli okurlar

Sanatın hafifletici etkisi olduğu, tıpkı 1. Dünya savaşından sonra Almanya nın yaptığı gibi (İlk yükselen binalar tiyatro, opera ve bale salonları oldu) yeniden başlamak ve hızlı bir şekilde toparlanmak için sanata yaslanmamız gerektiği sonucu kaçınılamaz.

GELİN BU YENİ NORMALDE HEP BİRLİKTE SANATA YASLAYALIM SIRTIMIZI, KURTULUŞ ONDA, NEFES ON DA.

SANATSIZ KALMAYALIM…SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN…….