Dişlerinizi kaybetmek gülüşünüze engel olmasın!

İmplant hakkında en çok merak ettiklerinizi ve hastalarımdan en sık gelen soruları cevapladım.

İmplant nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişimiyle yeni tedavi şekilleri ortaya çıkmıştır. İmplant, kelime anlamı olarak vücutta eksik ve ya kusurlu olan bir organın yerine gelen böylece ortaya çıkan fonksiyon kaybını tedavi eden materyaldir. Örneğin travma, şeker hastalığı veya doğuştan bir uzvunu kaybeden hastalarda protez tedavileri uygulanır. İmplant da genel anlamıyla bir protezdir. 

İmplantla hangi malzemeden yapılır? Tedavide neler yapılır?

İmplantlar titanyum maddesinden yapılır. Titanyum burada saf titanyum olarak kullanılmaktansa alaşım olarak kullanılır. Saf titanyum çok sert bir malzeme olacağından; kemik içine yerleştirilen bir implantta kemikten daha sert bir madde, kemiğe zarar verir. Bu yüzden implantların içerdiği titanyum oranı değişebilir. En basit tabirle, implant kemik içerisinde kemik ile kaynaşır üzerine de kron adını verdiğimiz kaplama yapılır.

İmplant hangi hastalarda uygulanmalıdır?

Diş hekimleri, implantı eksik bir diş varlığında diş kökü gibi kullanmayı amaçlar ve asıl faydayı köprü gibi sabit bir tedavi yapamayacağımız, total dişsiz veya az sayıda dişin kaldığı hastalarda gösterir. Bu hastalar tam veya yarım damak kullanmaktansa ağzından çıkarmak zorunda olmadığı implant üzeri kaplamalara yönelmektedir. 

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

İlk cerrahi operasyonu takiben, tekniğe bağlı olarak 1-2 haftadan 3-4 aya kadar çeşitli ölçü ve prova seansları gerektirir. 

İmplant tedavisinde nelere dikkat edilmeli?

Hassas bir iş olduğundan bu parçaların birbirleriyle mükemmel uyumu çok önemlidir. İmplantın parçalarının kendi arasındaki uyumu kadar, aynı çenedeki komşu dişler ile uyumu ve karşıt çenedeki dişler ile uyumu da tedavinin geleceğini etkilemektedir. 

İmplant tedavisinin başarısını neler etkiler?

Tedavinin başarısı; hekimin becerisinden, kullanılan implant markasından, sonrasında üzerine yapılan kaplamadan daha çok, hastanın bakımı ile alakalıdır. Görece pahalı olan bir tedavide hastanın üzerine düşen ne yazık ki yalnızca ödeme yapması değildir. Düzgün bir ağız hijyeni çok önemlidir. Hastalar maalesef bu tür tedavilerin yaygınlaşması ile implanttan çok şey beklemektedir. Anatomik olarak mükemmel ve kendimizden parça olan bir organını, dişini henüz orta yaşlarında kaybeden hasta, implanttan ömürlük bir çözüm olmasını bekleyemez. Evet implant cansız bir varlık olduğundan çürüyemez ancak onu saran kemik ve dişeti hastalanabilir. Bu durumda doğal olarak implant da tehlikeye girer. O yüzden hekim tarafından hastanın ağız bakımı yetersiz görülürse, hastaya öncelikle hijyen eğitimi verilir ve kontroller yapılarak ağız bakımının uygun seviyeye geldiğine bakılır. Ancak hasta hijyen kontrolünü sağlayamaz ise belki tedaviden vazgeçilebilir. 

Özet olarak implant gerekli görülen durumlarda hastaların yaşam kalitesini yükseltebilecek bir tedavi seçeneğidir. Her tedavide olduğu gibi hekim hassasiyeti ve hasta uyumu gerektirir.

Hekimlere sadece kontrol amaçlı gideceğiniz sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla…