Uçak, bir çocuğun kuş olma hayali, bale başka bir çocuğun kuğu olma hayali, cumhuriyet bir çocuğun esaretten kurtulma, insan olabilme hayaliydi.

Senin çocuğunun hayali ne?

Zengin olmak mı?
İyi bir üniversite kazanmak mı?
Bunlardan başka bir şey söyleyebiliyorsa harika!

Bununla birlikte öğrencilerle yaptığım koçluk çalışmalarında çok farklı bir hayal duyamıyorum dersem ne düşünürsünüz? Üstelik hayal gücünü beslemesi için öncelikle sağ beyin çalışmaları yaptıktan sonra bile.
Günün sonunda hayal kurmayı başarıyorlar tabi, öncesinde hayallerinin önünde ki bariyerleri kaldıracak çalışmalar yapıyoruz ve sonunda izin veriyorlar kendilerine, o an gözlerindeki ışığı görmek her şeye değiyor işte.

Peki hayal kurmak neden önemli ki?

1. Hayal kurmak, yeni fikirler keşfetmenize yardımcı olur

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre; hayal kuran kişiler yeni fikirler ortaya atmada ve bir sorunu çözmede daha hızlı.

2. Zihin dolaşımı yaratıcılığı teşvik eder

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir başka çalışma ise hayal kurmayla yaratıcılığın artması arasında belirgin bir ilişki olduğunu göstermektedir.

3. Hayal kuran zihin genellikle daha iyi çalışma hafızasına sahip

Wisconsin Üniversitesi, Milwaukee Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü'nün araştırmasına göre, akıllarının serbest dolaşımına izin veren hayalperest kişiler genellikle daha aktif ve iyi donanımlı bir beynin yanı sıra daha yüksek derecede çalışan belleğe sahip oluyor. Araştırmacılar çalışmalarında, hayal kuran insanların verilen görevler sırasında dikkatleri dağılsa bile, daha yüksek bir çalışma belleği seviyesine işaret eden bilgileri hatırlama yeteneğine sahip olduklarını keşfetti. Araştırmacılar, zihinsel hayal kurma sürecinin aslında beynin çalışan hafıza sistemine çok benzer olduğuna inanıyor.

4. Hayal kurmak stresi azaltıyor ve tansiyonu düşürüyor

Anti-Stres Merkezi'nden araştırmacılar, hayal kurmanın bir hipnoz şekli olduğunu ve tansiyonun yanı sıra stres düzeylerini de azaltabileceğini buldular. Anksiyete ve stres yaşayan insanlar, hayal kurarak stresi azaltmanın yanı sıra kan basınçlarını da düşürebilirler. Ayrıca, Menninger Clinic'teki psikiyatrlar hayal kurmanın (yaklaşan bir tatil için uçmanın hayali gibi) zihinsel olarak prova yapmanızı ve zor olayların üstesinden daha rahat gelmenizi sağlıyor.


5. Hayal kurmak öğrenmeyi pekiştiriyor

British Columbia Üniversitesi'nden yapılan araştırma hayal kurmanın aslında öğrenmeyi pekiştirdiğini gösteriyor. Uyku ve gece rüyalarının öğrenme ve hafıza sürecinin önemli bir parçası olduğu yaygın olarak belirlenmiştir, ancak bu araştırma hayal kurmanın da önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Az önce öğrendiğini hatırlaman mı gerekiyor? Beynine tıkmak yerine hayal kurarak öğrenmek, bilgiyi geri çağırırken daha etkili bir yaklaşım olabilir.

6. Hayal kurmak kendinizi özgür hissettiriyor ve cesaretlenmenizi sağlıyor

Hayal kurarken imkansızlıkları bir kenara bırakırsınız. Bu da moralinizi düzeltir, yapacağınız işlerde motivasyon kazandırır. Ayrıca gelecek hakkında kurduğunuz hayaller, istekleriniz için sizi daha fazla çabalamaya teşvik eder.

7. Hayal kurmak beyin aktivitelerini geliştirir

Hayal kurarken beynin pek çok bölümü aktif olarak çalışır. Bu da, hafıza kapasitesini arttırır ve Alzheimer'ı önler.


Peki nasıl oldu da çocuklarımız hayal bile kuramaz oldu? Ne zaman vazgeçtiler ?Farklı bir şey söylediğinde, yapmak istediğinde yada hayallerinden bahsettiğinde insanlar sanane demisti? Hatirladin mi? İşte sana söylenenler var ya çocuklar bu ve benzer şeyleri kaç yaşından itibaren duymaya başlıyorsa işte o andan itibaren onlar da hayal kurmaktan yavaş yavaş vazgeçiyorlar.

Hayatınızda sizin için lider yada kahraman olanları düşünün. Hepsinin bir hayalinin olduğunu fark edeceksiniz.

Hayal kurmak hayati derece önemlidir.
Bir hayali olan kadının gözleri parlar. Hiç bir şeyi olmasa bile uğruna sabahları uyanacağı, emek vereceği bir hayali vardır çünkü. Neşesinden anlarsin. Kendi merkezindedir. Kelebekleri yakalamaya çalışmaktan vazgeçmiş bahçe olduğunu hatirlamiştir. Onu ayakta ve yolda tutar. Bir hayali olan bir erkeğin gözleri parlar, hareketlerinde canlılıktan anlarsın, emeğinden, vaktini değerlendirmesinden, vazgeçmemesinden anlarsın. Hayali olan birinin çocuğunun da gözleri parlar, itelemezsin onu, zorlamana gerek yoktur. Annesi yada babası o hayal için ne yapıyorsa çocukta aynısını yapıyordur. Çoğunlukla hayali için yaptıkları başarılı olmasa bile denemekten vazgeçmiyordur.

En son böyle bir kadın yada adamı ne zaman gördün?

İşin doğrusu telefonlarda kaybolmaktan hayallerimize sıra gelmez oldu. Sonra tüm bunları gerçek sandık hep birlikte.
Şimdi sana bir soru soracağım güzel insan, en son ne zaman kendine mümkün mü diye düşünmeden hayal kurma izni verdin?
En son ne zaman oturup çocuğunla mümkün mü demeden hayaller kurup eğlendin?

Tüm bunları söylerken sana içinde bir ses ' ne yani hayalperest mi olayım, hayal dünyasında mı yaşayım diyor olabilir'. Haklı. O na deki, başını kuma gömüp hayal kurmak hayalperestliktir, olmayan şeyler varmış gibi yaşamak hayal perestliktir.
Hayal kurmak ile hayal perest olmak başka birşey, şu anda bundan bahsedilmiyor de.

Çoğu insan neden 24 yaşında ölür ancak 70 yaşında gömülür biliyor musun? Bir ağaç gibi yaşamadığından. İllede tutunacağı kendini güvende tutacağı köklerini salmış olmasına rağmen (iyi bir iş, evlilik bağı gibi) bir ağaç gibi dalları göklere sonsuzluğa uzanmadığı için.
Sen dallarını hayalini gökyüzüne sonsuzluğa uzattığında da ayakların yere basabilir.
Hayatta ki denge bu demektir. Konuşmaya ve söylemeye izin vermediğimiz hayallerimiz dolu yüreğimizde.
Sıkıştırıyorlar, geriyorlar bizi içten içe.
İzin ver onları yaz bu gece.
Yaz ve içinden bir tanesini seç mesela.
Yazmaya izin verdiğinde gözündeki ışığı fark edeceksin, onu unutma, uzun uzun bak ona. Bil bakalım en çok kimin ihtiyacı var o ışığa?

Sonra listeden bir tanesini seç güzel insan.
10 dakika da olsa o hayali ertesi gün hayatına almak için neyi farklı yapabilirsin sor kendine. Cevap gelmezse niyet et kalbine öyle yat.
Bırak bütün benliğin, kalbin, bilincin, bilinç altı, tüm hücrelerin senin için çalışsın.
Sabaha bir sürpriz düşünce, bir çözüm yolu bulacaksın.
Bana inanmıyorsan dene:)

Sonra çocukların hayal kurmasına izin vereceğiz, böylece.
Her sözünden daha iyi söz söyleme hevesimizi bir kenara bırakarak ve yaptığı her şeyi daha iyi yapmak için noksan aramaktan nasil vazgeçeceğimizi keşfederek tabi ki:)

Kendine çok iyi bak güzel insan.