Ağız kanserlerinin çoğunluğu 45 yaşın üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla 2 kat fazladır. Ağız kanserlerinin oluştuğu bölgeler sıklıkla; dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetleridir.

Ağız Kanseri Teşhisi


Ağız kanserleri tüm vücudumuzda görülen kanserlerin %5'ni oluşturur. Aslında % 5 küçük bir rakammış gibi algılansa da tüm kanserlerin arasında görülme sıklığı fazla olması sebebiyle önemli ve görülme sıklığı yüksek bir yüzdedir. Kötü huylu olan ağız bölgesindeki kanserler, hayati bölgelere yakın olmasından (beyin vb) ve anatomik olarak vücudun diğer bölgelerine daha rahat yayılabilme ihtimalinden dolayı önemlidir.

Erken teşhis neden önemlidir?


Ağız bölgesindeki anormallikler daha tam kansere dönüşmeden veya kansere dönüşmüşse bile başlangıç safhasındayken tedavileri çok daha basittir ve erken teşhis ile kişinin hayati riski azalmaktadır. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadan tedavi edilebilir. Kanser safhası ilerledikçe ve yayıldıkça hem kişinin hayati riski artmakta hem de yayılan kanserin çıkarılmasında daha fazla doku kaybı meydana gelmektedir.

Kimler kanser riski altındadır?


Kanserin nedeni tam olarak bilinmese de veya tek bir nedeni olamasa da en çok kanser oluşturan riskler şunlardır:
Yoğun alkol ve sigara kullanımı
Sağlıksız beslenme
Düzensiz hayat ve stres
Genetik yatkınlık (ailede kanser hikayesi)
Uzun süre güneş ışığı altında kalanlar veya solaryuma girenler
Yoğun radyasyona maruz kalanlar

Ağız kanserlerinin muhtemel belirtileri

Ağız içinde veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar Ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi Çiğneme ve yutma güçlüğü Dil ve çene hareketlerinde zorlanma Dil veya ağzın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması Ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır, kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikayeti de başlar. Kişinin kendinin ağız kanserini fark etmesi güç olabilir. Bu nedenle düzenli dişhekimine gidilmesi son derece önemlidir.

Ağız kanseri riskinin azaltılması için :

· Sigara, pipo gibi tütün ürünlerinin kullanmayınız, tütün çiğnemeyiniz.

· Alkol kullanıyorsanız, aşırıya kaçmayınız.

· Hem alkol hem de tütün ürünlerini kullanan kişilerde ağız kanseri riski alkol ve tütün ürünlerini kullanmayan kişilere göre 15 kat artmıştır.

· Meyve ve sebzeden zengin diyetle besleniniz (araştırmalar bu tür diyetin ağız kanseri riskini azaltabileceğini ileri sürmektedir).

· Düzenli olarak diş hekimine gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Ağızda bulunan anormal oluşumların kansere çevirme riski nedir?


Ağızda gözlenen her anormal oluşumun kanser oluşturacağını söylemek doğru olmaz. Fakat bu tür anormallikler ileride kansere çevirme riski olabileceğinden dolayı önce belirlenmeli ve periyodik olarak takip edilmelidir. Herhangi bir ilerleme veya şüpheli durumda hasta Kulak Burun Boğaz doktoruna sevk edilir.

Her yazımda farklı konularda belirttiğim gibi, düzenli kontrol sandığınızdan çok daha önemlidir. Bu sadece diş hekimliğinde değil, tıbbın tüm alanlarında geçerlidir. Bizlerin sahip olduğu 'sorun olmadığı müddetçe hekime uğramama' alışkanlığı maalesef bizlere zarar vermektedir. Erken safhalarda teşhis edilip çözülecek sorunlar geciktirildiğinde iyileşmemektedir. Hem daha uzun sürmekte, daha sancılı olmakta, hem de ithal ettiğimiz ilaç ve malzemeler yüzünden milli servetimizin dışarı akmasına sebep olmaktadır. Hepinize sağlıklı günler dilerim.