Bilindiği üzere Bugun Mevlid Kandili.Hepimiz yanımızda olanları kutlayacak,olmayanlarada toplu mesajlar atarak manevi görevi ifa ettiğimizi düşüneceğiz.
Mevlid kandili nedir ilk önce bir hatırlayalım. Mevlid, sözlükte 'doğum yeri ve zamanı' anlamına gelir.
Yani Mevlid Kandili, iki cihan güneşi alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin yıldönümüdür. Madem Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in doğum gününü anıyoruz , ozaman O'na yakışır ve istediği şekilde yapsak iyi olmazmı?

İletişim çağı geliştikçe görülüyor ki toplum olarak İyi ve dürüst insan olmaktan çıktık.Hergün iyi insan olma işini yapamıyoruz ,malesef ahireti unutup dünya nimetlerine dalıyoruz. Ama O'nun o güzel ahlakı ve insani özelliklerini hiç değilse bugün uygulamaya çalışsak, kendimiz ve dünyamız bir başlangıç yapamazmıyız?

Ne yapabiliriz mesela,çok zorlar mı bizi Ona biraz olsun benzemek? Bir kaç örnekle onun nasıl biri olduğunu anlatmaya çalışalım.

Peygamberimizin özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi.Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara çok acır, onlara elinden gelen yardımı yapardı. Kadınların haklarına çok dikkat eder, komşu hukukuna riayet eder, hayvanların hakları hususunda da büyük titizlik gösterirdi.Tatlı dilli ve güleryüzlüydü. Hiç kimseye kötü söz söylemez, kötü davranışta bulunmaz, herkesi dinler, kimsenin sözünü kesmezdi. Yalan asla söylemezdi,kimseyi kandırmazdı.Çalmaz çırpmaz,kul hakkı yemezdi.İnsanların gizli hallerini ve kusurlarını araştırmaz, daima haklıyı tutar, kimsenin kabahatini yüzüne vurmazdı.Karşılaştığı kimselere selam verir, ellerini sıkar, hal ve hatırlarını sorardı. Haya, edeb, sabır, cesaret ve şecaat örneği idi. O, hayatı boyunca daima iyinin, doğrunun ve güzelin yanında olmuş; kötüden, şerden ve çirkin şeylerden son derece kaçınmıştı.

Ne dersiniz zormudur bunlar?O'na yakışan bir ümmet olamaz,ona biraz benzemeye çalışamazmıyız?İyi olmak bizi bu kadar zorlarmı?

Bu arada da çok uzattım farkındayım.Kandiliniz mübarek ,dualarınız kabul olsun.