Üniversiteli gençler iftarda bir araya geldi Üniversiteli gençler iftarda bir araya geldi

Siyasi kulislerde ise eğer hedeflere ulaşamazsak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasakların uzatılması ihtimali üzerinde duruluyor.


Salgın önlemlerinin sıkılaştırılacağını Pazartesi günü açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'nın da bir açılma sürecine girdiğini ve Türkiye'nin de 'geride kalmamak için vaka sayısını süratle 5 binin altına indirmesi gerektiğini' vurgulamıştı. Erdoğan, 'Aksi takdirde, turizmden ticarete ve eğitime kadar her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır' diye de eklemişti.


Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Epidemiyoloji Profesörü Dr. Gül Ergör ise,kısa vadede 5 bin hedefinin mevcut önlemlerle sağlanabilmesi ihtimaline kuşkuyla bakıyor. Ergör'e göre 18 günün sonunda önlemler önemli ölçüde devam eder, şehirlerarası dolaşım kısıtlanması sürer ve aşılama hızı artırılırsa, ilerleyen haftalarda beş bin hedefine ulaşılabilir:

'Bakan Koca, hedeflerinin Haziran sonuna kadar 40 yaş üstünü tamamen aşılamak olduğunu söyledi. Ben bunu gerçekçi bulmuyorum. Bu 18 günlük sürede günlük 500-600 bin aşının yapılması gerek. Son günlerde günlük aşı olan kişi sayısına bakıyorsunuz, 20-30 bin. Eğer günlük aşılama 500 binlerde olursa ve bayramdan sonra kademeli bir açılma olursa, o zaman 5 bin günlük vaka sayısına inebiliriz. Ancak iniş hızlı olmuyorsa, kısıtlamaları arttırmak, imalat, üretim ve inşaat kolunu da kapatmak gerek.' açıklamalarında bulundu.

Bu kapsamda 19 Mayıs haftasında da evlerde kalabilme ihtimalinin olduğu, söz konusu durumun tamamen vakaların azalıp azalmayacağına bağlı olduğu bu açıdan tüm vatandaşların kurallara uymaya özen göztermesi konusuna dikkat çekilmekte.