Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de bir temsilci bulundurmasını zorunlu kılan yasa, 5 aşamalı bir ceza sistemi yer ediniyor. Sürecin nihayetinde Google, Twitter, feysbuk, YouTube ve WhatsApp benzer biçimde platformlara erişim büyük oranda engellenebilir.

5 AŞAMALI CEZA SİSTEMİ

Yasaya uygun hareket etmediği belirlenen sosyal ağ sağlayıcılarına, bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK) tarafından bir uyarmada bulunulacak.

Birinci aşamada, uyarmayı takip eden 30 gün içinde, yasanın zorunlu kıldığı temsilci tayin işlemini yapmayan sosyal ağ sağlayıcılarına, BTK tarafınca 10 milyon lira para cezası verilecek.

İkinci aşamada ise para cezasını takip eden 30 gün içinde, gene temsilci atanmamışsa bu kere sağlayıcılara 30 milyon lira para cezası kesilecek.

Üçüncü aşamada reklam yasağı getirilmesi ve dördüncü aşamada yüzde 50 oranında bant daraltma (erişimi yavaşlatma) cezası uygulanacak. 5'inci aşamada ise barış Ceza Hakimliği'nden söz konusu toplumsal ağ sağlayıcıları için yüzde 90 bant daralma talep edilecek.

Bunlarla birlikte, toplumsal ağ sağlayıcılarına, kesilen cezaların arkasından temsilci görevlendirilmesi yapılması durumunda, idari para cezasının 4'te 1'i kadar ceza kesilecek.

HBX Ar-Ge,  Cumhuriyet´in 100. yılını 100. buluş ile kutladı HBX Ar-Ge,  Cumhuriyet´in 100. yılını 100. buluş ile kutladı

HENÜZ TEMSİLCİLER ATANMADI

Yasanın 1 Ekim (bugün) itibariyle yürürlüğe girmesine rağmen, şimdiye kadar WhatsApp, facebook, Twitter ve YouTube benzer biçimde sosyal medya ağ sağlayıcıları, Türkiye'ye temsilci atadıklarına ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Temsilci atamamaları durumunda bu sosyal ağ sağlayıcılarına, uygulanacak para cezalarının arkasından, büyük oranda erişim engellenebilir.