Aydın Aile Hekimleri Derneği adına açıklamalarda bulunan başkan Taner Balbay halk arasında 'zatürre aşısı' olarak bilinen pnömokok aşısı ile ilgili yaşanan yoğunluğa dikkat çekti. medya ve basında yer alan haberler sonrasında yoğun bir şekilde aşı olmak için aile sağlığı merkezlerine akın ettiğini bildirirken 'Aşı olmak için sağlık merkezlerine bilinçsizce akın etmek Covid-19'a yakalanma riskinizi artırabilir' dedi.

Konu ile ilgili yapılan açıklamalar tam olarak şu şekilde;

'Bilindiği üzere Mart ayından bu yana bütün dünya Covid-19 pandemisi ile mücadele etmektedir. Halkımızın bu dönemde en önemli haber kaynağı elbette her zaman olduğu gibi yazılı ve görsel medyadır. Ancak basın yayın organlarında yer alan bazı tıbbi bilgiler halkımız tarafından dönem dönem yanlış değerlendirilmekte, sonuç olarak da pandemi yönetimini zora sokmaktadır. Bu durumun en önemli örneği halk arasında 'zatürre aşısı' olarak bilinen pnömokok aşısı ile ilgili yaşanan kaos durumudur. Son zamanlarda özellikle covid 19 pandemisinin olumsuz etkileri açısından riskli olarak nitelediğimiz ileri yaşlı ya da kronik hastalığı olan vatandaşlarımız yoğun şekilde 'zatürre aşısı' olmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmektedir. Bu aşı ile ilgili bazı önemli bilgi ve hatırlatmaları halkımız ile paylaşmakta fayda görüyoruz.

1-Israrla izole etmek istediğimiz bu risk grubunun böyle bir dönemde bu aşıyı yaptırarak covid-19 dan korunabileceklerini düşünmeleri hatadır. Tüm dünyada Covit 19 dan korunmak için şu an önerilebilecek yöntemler sadece maske ,mesafe ve hijyendir.

BAŞKAN MARAŞ, FAALİYET İLLERİNE GÖRE MART AYI İHRACATINI DEĞERLENDİRDİ BAŞKAN MARAŞ, FAALİYET İLLERİNE GÖRE MART AYI İHRACATINI DEĞERLENDİRDİ

2- Mevcut aşı sadece pnömokok bakterisi nedeni ile oluşabilecek zatürreyi engelleyebilir. Kaldı ki zatürre hastalığına neden olan çok fazla sayıda bakteri ve virüs bulunmaktadır ve söz konusu aşının bu etkenlere karşı da koruyuculuğu bulunmamaktadır.

3-Aşı olmak için sağlık merkezlerine bilinçsizce akın etmek Covid-19'a yakalanma riskinizi artırabilir.


Kişi eğer covid-19 ile enfekte olup zatürre olur, üzerine bir de pnömokok dediğimiz bakteri ile eşzamanlı enfekte olur ise , enfeksiyonun daha ağır seyretmesi muhtemeldir. Ancak bu durum çok sık görülmemektedir. Son zamanlarda yapılan bir bilimsel çalışmada Covid-19 zatürresi olmuş kişilerde aynı zamanda pnömokok zatürresinin de olup olmadığına bakılmış, bu oranın ise ancak binde 4'ler civarında olduğu görülmüştür. Başka bir deyişle Covid-19 zatürresi olur iseniz, üzerine bir de pnömokok bakterisi ile enfekte olma ihtimaliniz mevcut verilere göre %1'in altındadır. Oysa akın akın bu aşı için sağlık kuruluşlarına gitmek, bu maksatla sosyal mesafe ve izolasyon kurallarını hiçe saymak sizlerin covid-19'a yakalanma ihtimalinizi muhtemelen %1 in üzerine çıkaracaktır.


4-ASM lerde uygulanan zatürre aşısı söz konusu risk gruplarına ömür boyunca bir kez yapılmaktadır.
Daha önceki yıllarda aşılanmış vatandaşlarımızın tekrar aşılanması gerekmemektedir.

5-Biz aile hekimleri olarak yıllardır ülkemizde aşılama hizmetlerini başarı ile yürütmekteyiz. Bu aşının da risk gruplarına yapılmasını elbette öneriyoruz. Ancak bu dönem için extra bir önceliğimiz yok. Bu dönemde zatürre aşısı nedeniyle sağlık merkezlerinde oluşan yoğunluğun covit 19 virusunun da yayılımını artırabileceğinden kaygılanmaktayız. Artan olağanüstü talep neticesinde birçok aile sağlığı merkezimiz aşı ile ilgil hali hazırda stok sorunu yaşıyor. Bu da risk grubundaki hastalarımızın mükerrer ziyaretlerine, dolayısıyla riskin bir kat daha artmasına neden oluyor.


6-Randevu alın, stok sorun.
Siz değerli vatandaşlarımıza tavsiyemiz öncelikle il sağlık müdürlüğünün sitesinden bağlı bulunduğunuz aile sağlığı merkezinizin numarasını öğrenerek aşı stok durumunu sormanız, eğer mümkün ise randevu alarak sağlık tesisinin müsait olduğu zamanda aile sağlığı merkezine başvurmanız olacaktır.


7-Kimler ücretsiz aşılanabilir?
Sağlık bakanlığı bu aşının kimlere yapılması gerektiği ile ilgili risk grubu aşılamaları başlıklı resmi yazısına göre bazı kronik hastalığı olanlara ücretsiz aşı yapılabilir. Bu kişiler;


Kronik kalp hastalığı olan (özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı ve kardiyak yetmezlik); kronik akciğer hastalığı (astım hastaları dahil), diabetes mellitus, BOS kaçağı, kohlear implant, orak hücreli anemi ve diğer hemoglobinopatiler, fonksiyonel ya da anatomik aspleni, HIV enfeksiyonu, kronik renal yetmezlik, nefrotik sendromu içeren immün sistemi baskılanmış kişiler, radyasyon terapisi ya da immunsupresif tedavi verilen hastalıklar, Hodgkin hastalığı ve malign kanserler lenfoma, lösemi, yaygın malignensi, solid organ transplantasyonu, konjenital ya da edinsel immun yetmezlikler, multiple miyelom, kronik karaciğer hastalığı olan kişilerdir.

Bunun yanında 65 yaş üstü vatandaşlarımıza da bu aşının yapılmasına sağlık bakanlığı müsade etmektedir.
Bu hastalık gruplarına girmiyorsanız aşı için Aile Sağlığı Merkezlerine gelerek riskinizi artırmayın.


Halkımızın desteğine ihtiyacımız var!
Sadece sağlık sistemi içerisinde alınacak tedbirler ile bu salgının üstesinden gelmemizin çok zor olacağı açıktır. Siz değerli vatandaşlarımızın bu anlamda bizlere vereceği destek ve katkının önemi büyüktür.'