Aydın'da incir sezonu öncesi hazırlıklar kapsamında Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ev sahipliğinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Vali Dr. Osman Varol'un başkanlığında İncir Araştırma Enstitüsü Sarılop Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya AK Parti Aydın Milletvekilleri Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ilçe belediye başkanları, ihracatçı firmalar ile üreticiler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Varol, Aydın incirinin hem Türkiye hem de dünya tarımı açısından stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak üretim verilerini paylaştı.

"Altın değerinde bir ürün"
İncirin binlerce yıllık geçmişiyle Aydın'ın simgesi haline geldiğini belirten Varol, kentte Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 18 bin 720 üretici, yaklaşık 394 bin dekarlık üretim alanı, 6 milyon 600 bin üretim çağındaki ağaç ve gelecek yıllarda üretime katılacak 940 bin genç incir ağacı bulunduğunu söyledi.
Kentte incirin 249 faal işletmede işlendiğini ifade eden Varol, "Yüz binlerce insanımıza gelir sağlayan, ülkemize önemli miktarda döviz kazandıran gerçekten altın değerinde bir üründen söz ediyoruz." dedi.
214 bin ton yaş incir üretimi
Vali Varol, Aydın'da yıllık yaklaşık 214 bin ton yaş incir ve 71 bin ton kuru incir üretildiğini belirterek, kuru incirin 42 bin tonunun ihraç edildiğini söyledi.
Geçen yıl yapılan ihracatın 16 bin 400 tonunun Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildiğini kaydeden Varol, bunun toplam ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu ifade etti.
"Liderliğimizi koruyacağız"
İklim değişikliği ve küresel rekabetin üreticiler için yeni zorluklar oluşturduğunu dile getiren Varol, kamu kurumları, üretici birlikleri, kooperatifler ve araştırma enstitüsünün iş birliğiyle bu sürecin başarıyla yönetileceğini söyledi.
Varol, "Dünyada üretim ve ihracatta lider olduğumuz incirimizin değerini ve gücünü hep birlikte koruyacak, üretim kapasitemizi daha da ileriye taşıyacağız." ifadelerini kullandı.





