Minik yüreğin dev bayrak hassasiyeti duygulandırdı Minik yüreğin dev bayrak hassasiyeti duygulandırdı

Milli mücadelenin kahramanlarından Söke Heyet-i Milliye kurucusu ve ilk başkanı Ömerağazade Mehmet Ağa mezarı başında anıldı.

Söke´nin Düşman İşgalinden kurtuluşunun 101´nci yılı nedeniyle Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğe, Mehmet Ağa´nın hayatta olan aile üyeleri de katıldı.

Etkinlikte açılış konuşmasını Dernek Başkanı İsmail Caner Genç yaptı. Genç konuşmasında; Kurtuluş Savaşında Söke´deki Kadın örgütlenmesi, bu örgütlenmenin parolasının Çalıkuşu Feride olduğu, Reşat Nuri´nin kitabındaki Çalıkuşu Feride karakterinin Söke´de görev yapmış bir öğretmen olduğu, Kurtuluş Savaşı´nın önemli uçaklarından İsmet Uçağı´nda Sökelilerin payından ve Söke´nin ilk Belediye başkanı Ömer Ağa´nın ve Mehmet Ağanın mezarlarının halkın Granta dedesi dediği mezarın ayak ucunda olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.

Dernek Yönetiminden Sami Kocakaya, Söke´de Kurtuluş Savaşı öncesi, İtalyan işgalindeki Söke´nin durumu, Söke Heyet-i Milliyesinin kurulması, üyeleri, ve Caferaki hakkında bilgiler aktardı.

Dernek Yönetiminden Hüsnü Adalı, Mehmet Ağa, Mehmet Ağa´nın Yunanlar tarafından kaçırılışı, oğlu Ahmet Ağa´nın kurtuluş mücadelesinde nasıl şehit edildiği ve Söke Heyet´i Milliyesi hakkında bilgi verdi.

Konuşmalardan sonra etkinlik din görevlisi Hüsnü Şahan tarafından okunan dualarla etkinlik son buldu.