HABER: DOĞUKAN ALKAN - Güney Ege Sanayi ve İş İnsanları Federasyonu GESİFED'in önderliğinde AYGİAD, AGİKAD ve EFESİAD derneklerinin işbirliği ile düzenlenen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN' ın konuşmacı olarak katıldığı 'Aydın ve Dolayının Deprem Kimliği ve Çekincesi' konulu seminer Aydın Ticaret Odası Akademi ve Eğitim Salonun'da gerçekleşti.

''Aydın deprem bölgesinde yer alıyor''

Seminere yoğun bir katılım gerçekleşti. Aydın'ın bir deprem bölgesi olması nedeniyle Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ''Aydın deprem bölgesinde yer alıyor ve zemini çok dayanıksız. Aydın'da yaşanabilecek olan depremlerin 7 büyüklüğünde olmasını bekliyoruz. Burada depremler 200 ya da 250 yılda bir oluyor. Efeler'de yapı yüksekliği 6 katı geçmemeli. Yapılaşma tepelik yerlere yönelmeli. Antik çağ şehir yerleşimleri tepelik alanlarda bulunuyor. Aydın'da kuzey- güney yönündeki yapıların sayısı artıyor. Yapılaşma doğu-batı yönünde olmalı' diye konuştu. Aydın ilinde en büyük deprem beklentisinin 7.1 olduğunu ifade etti. Aydın'daki yıkıcı depremlerin ise 200-250 yıl aralarla olduğunu belirtti. Prof. Dr Ercan deprem beklentilerini tablo ile gösterdi, ve bu tabloya göre Aydın-Efeler 7,0 (1653) Deprem Sıklığı 250 yıl. Nazilli 7,0 (1899) Deprem Sıklığı 100 yıl. Söke 7,0 (1955) Deprem Sıklığı 100 yıl. Kuşadası 6,2 (1904) , Sisam Kuşadası 9,0 (2020) Deprem Sıklığı 50 yıl. Germencik deprem sıklığı ise 250 yıl olarak ifade etti.

Aydın’da zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuran öğrenci sayısı 48’e yükseldi Aydın’da zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuran öğrenci sayısı 48’e yükseldi

''Mimar Sinan Mahallesi, Depremden En Çok Etkilenecek Mahalleler Arasında Yer Alıyor''

Aydın'da olası bir depremde Kemer Mahallesi ve residanslar bölgesi en düşük etkilenecek bölgeler arasında yer alır iken depremden en çok etkilenecek mahallelere özellikle değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN ; 'Öncelikle şunu belirtmemde fayda var. Deprem için binamız yeterli dayanıklığı sağlıyor ise endişe edeceğimiz pek fazla bir durum yok. Her ne kadar Aydın deprem bölgesi olsa bile geçtiğimiz aylarda yaşadığımız depremde yıkılmayan, sağlam kalan veya az şekilde hasar gören evler de mevcut. Yani demek ki deprem değil yapılar, cehalet ve tedbirsizlik öldürüyor.'

Olası bir depremde hangi mahalleler nasıl etkilenir?

Düşük derecede etkilenecek bölgeler ; Kemer mahallesi ve residanslar bölgesi, Demiryolu Kuzeyi-Eski Aydın, Meşrutiyet, Hasan Efendi, Güzelhisar, Köprülü, Ramazanpaşa, Üveyiz Paşa, Cuma Mahalleleri.

Orta derecede etkilenecek bölgeler ; Devleyolu-Devletyolu Arası, Yedi Eylül, Efeler, Girne, Üst Efeler, Orta, Ilıcabaşı, Cumhuriyet, Kurtuluş, Güzelhisar, Ata Mahalleleri.

Yüksek derecede etkilenecek bölgeler ; Devletyolu Güneyi-Ova, Yedi Eylül, Çine yolu, Osman Yozgatlı, Fatih, Kuyulu, Zeybek, Mimar Sinan, Işıklı, Alt Efeler, Adnan Menderes Mahalleleri ve Çıldır uçuş alanı

''Zorunlu Deprem Sigortası Çok Yetersiz''


Prof. Dr. Ercan: 'Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde 4 milyon konut etkilendi. Yapılan açıklamaya göre 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Kayıp olanlar var. 110 bin kişi de yaralandı. Depremi felakete dönüştüren yeteneksiz yönetim, kötü ekonomi ve eğitim düzeyinin düşük olmasıdır. Ev satın almak ya da kiralamak istediğimizde zorunlu deprem sigortası isteniyor fakat yetersiz bir uygulama. Yapı güvenlik belgesi istenmeli ve tapuya işlenmeli. Yapı güvenlik firmaları da sigorta şirketleri gibi olmalı. Ev yıkılırsa kendileri karşılamalı' dedi.