Hatalı sürücüler drone ile tespit edildi
Hatalı sürücüler drone ile tespit edildi
İçeriği Görüntüle

Milli Mücadelenin 100. Yılında Adnan Menderes Üniversitesi'nde (ADÜ) Yörük Ali Efe Konulu Uluslararası Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu düzenleniyor.

Sempozyum ADÜ, Aydın Ekonomi Kulübü, Aydın Büyükşehir Belediyesi katkıları ile bugün yapılan açılış töreni ve konuşmaları ile başladı.

Sempozyumun açılış törenine Yörük Ali Efe'nin Torunu Kayhan Kavas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Akyol, ADÜ Genel Sekreteri Baki Aslantaş, Rektör Danışmanı Hüseyin Durgut, Aydın Ekonomi Kulübü Başkanı Yıldıray Servet Çınar, Aydın Büyükşehir Belediyesini Temsilen Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Tahir Olçum, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, AK Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay Gülaştı, Yörük Dernekleri, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda milli şuurun gelişmesi, Kuvayı Milliye ruhunun her daim diri tutulması ve Türk halk kültürünün bilimsel metotlar ile gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Yörük Ali Efe'nin Torunu Kayhan Kavas Kuvayi Milliye'nin Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanı durdurma ve oyalama konusunda çok önemli görevler yerine getirdiklerini kaydeden Kavas yaptığı konuşmada, 'Kuvayi Milliye'nin önemli figürlerinden biriside Yörük Ali Efe'dir. Yörük Ali Efe daha henüz bıyıkları terlemeden yapılan çağrılara kulak vererek kurtuluş savaşına katılmış bir diğer kahramanlardan birisidir. Hiçbir yerden emir almadan, hiçbir çıkar gözetmeden bu mücadelede yer almıştır. Ancak o da biliyordu ki ulusal mücadele ancak ve yalnız düzenli bir orduyla sonuçlandırılabilirdi. Bu nedenle en başından sonuna kadar Mustafa Kemal Atatürk'ün yoluyla bir izlenimi olmuştur. Orduya da katılmış kurtuluş savaşının sonuna kadar mücadele etmiştir. Kurtuluş savaşı sona erdikten sonrada şimdi müze haline getirilen Yeni Pazar'da ki evinde ticaretle, ziraat ile uğraşmış, halkın bağrına dönmüştür. Yapılan bir röportajında kendisine kahramanlıkları sorulduğunda 'O zamanlar bu gerekiyordu biz gereğini yaptık. Yarın gerekirse gereğini yine yaparım. Bu işi fazla büyütmeyelim' diyecek kadarda tevazu sahibi bir kişidir' ifadelerini kullandı.
Kavas Ulus olarak geçmişe ciddi anlamda sahip çıkılmadığı ve onu iyi yetişen nesillere aktarımının iyi olmadığını kaydederek, 'Bundan 40-50 yıl sonra biri çıkıp ta sizin hiçbir yerden emir almadan savaşmış kahramanlarınız varmış. Hani bunlar neredeler diye sorsalar kahramanlarımızın işaretlerini onların anıtlarını gösterebilecek o kadar az kanıt var ki halbuki Aydın'da hala cepheler kazınmış vaziyette duruyor' dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi Camii imamı tarafından Yörük Ali Efe, Kuvayi Milli şehitleri ve gazileri için dua okundu. Yürüyüş programı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Akyol'un Yörük Ali Efe heykeline çelenk bırakmasıyla sona erdi.

Muhabir: Efeler Haber