Malta hükümetinin Resmi Gazetesinde yayınladığı listeye göre iş dünyasının önde gelen isimleri yüz binlerce Euro ödeyerek Malta pasaportuna sahip oldu. Geçtiğimiz günlerde basında Türkiye'den çok sayıda zengin, aileleriyle birlikte Malta vatandaşlığına geçtiğine dair ulusal basında haberler çıkmıştı.

Malta'da her yıl belli sayıda yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesini sağlayan ve tam ismi Citizenship by Investment (Yatırım ile Vatandaşlık) olan programla ve doğrudan Malta vatandaşlığına başvuranlar arasında Aydın'dan da tanıdık isimler var.

Türkiye'nin en büyük turizm Acentalarından birisinin sahibi olan ve Kuşadası ve Antalya'da otelleri olan Hasan Tonbul 2018 yılında başvurduğu Malta vatandaşlığı pasaportunu aldı. Bir dönem Cumhuriyet Halk Partisinden (CHP) Kuşadası belediye başkanlığı için aday olan Hasan Tonbul ile birlikte eşi Gürsel Tonbul, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu eski üyesi ve iflas eden ünlü İngiliz havayolu şirketinin Türkiye partneri turizm şirketinin Genel Müdürü Burak Tonbul'da ailece Malta Vatandaşlığına geçenlerden. Burak Tonbul, eşi Simge Tonbul, annesi ve babası Gürsel-Hasan Tonbul'un yanı sıra aynı aileden Kuzey ve Eliz Simge Tonbul ile birlikte, yatırım karşılığı vatandaşlık aldı.

Türkiye'nin önemli turizmcilerinden olan Hasan Tonbul'un ailesi ile birlikte neden Malta vatandaşlığı aldığı konusunda bir bilgiye ulaşılamazken, ailenin bu konu hakkında bir açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu.

Pınarbaşı Yüzme Havuzu'nda çalışmalar başladı Pınarbaşı Yüzme Havuzu'nda çalışmalar başladı

MALTA VATANDAŞLIĞI NASIL ALINIYOR?

Malta Ulusal Kalkınma ve Sosyal Fonu'na geri almamak koşuluyla 650 bin Euro tutarında katkı yapılması şartı ile yatırımcılar 12 ay bitiminde Malta Vatandaşlığı ve Avrupa Birliği pasaportuna sahip olabiliyor.
Finansal olarak başvuru sahibine bağlı olmak kaydıyla eş ve 18 yaşından küçük çocuklar için 25 bin Avro, 18 -26 yaş arasında evlenmemiş çocuklar ve 55 yaş üzerinde ebeveynler için 50 bin Avro arasında katkı bedeli ödüyor.

Program kapsamında katkı bedelinin yanı sıra en az 350 bin Euro değerindeki bir taşınmaz mülk sahibi ya da yıllık kira değeri en az 16 bin Euro olan bir dairede oturabilecek durumda olma koşulunun sağlanması gerekiyor. Ayrıca başvuru sahibinin kendi adına açılan Malta'da bir banka hesabı üzerinden 5 yıl vadeli 150 bin Avro tutarında Malta devlet tahvili alma şartı bulunuyor.