Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde Görevli Kardiyoloji Doktorları Aydın ve çevresinde ilk kez uygulanan mucize bir operasyonu daha gerçekleştirdiler.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil ZENCİR ve Dr. Öğr. Üyesi Sevil GÜLAŞTI, Aydın ve çevresinde ilk kez uygulanan bir yöntemle dev kalp atardamar anevrizmasını (balonlaşması) açık kalp ameliyatına gerek kalmadan koroner anjiyografi ile normal kan akımını koruyarak özel dizayn edilmiş (greft) stent ile tedavi ettiler.

Dr. Öğr. Üyesi Sevil GÜLAŞTI yaptığı açıklamada; 59 yaşındaki Şahin Akkan; yakın zamanda Covid 19 hastalığını geçirdikten sonra olan göğüs ağrısı nedeniyle bana başvurdu. Yaptığım muayene ve incelemeler sonrasında ekokardiyografide hastanın kalbinin sağ tarafını besleyen dev anevrizma (baloncuk) olduğunu saptadığını söyledi. Bu aşamada BT kardiyak anjiyografi (sanal anjio) ve MR görüntüleme tanıyı kesinleştirmemizde çok yardımcı oldu. Hastayı Doç. Dr. Cemil ZENCİR ile değerlendirdikten sonra el bileğinden koroner anjiyografi yapmaya karar verdik diye devam etti.

Doç. Dr Cemil ZENCİR yaptığı açıklamada; Hastamıza Sevil Hocamla beraber el bileğinden kalp anjiyografi yaptıklarını, sağ kalp atardamarda bulunan dev anevrizmayı kesin olarak tanısını koyduklarını, anjiyografi sonucunu Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahi konseyinde hastanemizin tecrübeli öğretim üyeleriyle değerlendirdikten sonra greft stent tedavisinin uygulanması karar verildi. Bizde hemen bu tedaviyi araştırdık. Anevrizma ağzını kapatacak uzunlukta greft stent üretilmediği için, bizim için çok yeni ve ilk kez uygulayacağımız bir yöntem uygulamaya karar verdik. Çok nadir görülen bu hastalıkta hastanın kalp krizi geçirmemesi için kan akımını korumak ve anevrizmanın kapatılması gerekiyordu. 23 Mayıs 2022 de konusunda ileri düzeyde tecrübeli kardiyoloji ekibimizle beraber Aydın ve çevresinde ilk kez uygulanan kasık atardamarından kalbe ulaşarak önce uzun ilaçlı stent yerleştirdiklerini, sonra bu stent içine dışarı kan akımını engelleyen iki tane greft stent yerleştirmesiyle operasyonu tamamladıklarını söyledi. Hastamıza açık kalp ameliyatı gerekmeden şifa ile evine taburcu ettik.

Dr. GÜLAŞTI yaptığı ilave açıklamada ise; anevrizmalar kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi olup, kalp atardamarında olan anevrizmaların yüzbindeiki oranında göründüğünü ve genelde daha küçük boyutlarda izlendiğini söyledi. Bu boyutta anevrizmanın çok çok nadir görüldüğünü ve bu hastaların bazılarının hiçbir şikayeti olmazken bazılarının ise göğüs ağrısı gibi şikayetlerle başvurduğunu ve tanı koymak için ekokardiyografi, BT koroner anjiyografi, MRI ve gerekirse koroner anjiyografi yapılarak tanı konulması ve sonucuna göre tedavisinin planlanması gerektiğini belirterek sözleri tamamladı.

Aydın’da zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuran öğrenci sayısı 48’e yükseldi Aydın’da zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuran öğrenci sayısı 48’e yükseldi

Dr. ZENCİR sözlerini çok nadir gözüken ve ciddi sonuçları olabilecek bu hastalığı ve yaptığımız tedaviyi diğer doktorları da bilgilendirmek amacıyla için uluslararası bir dergide yayınlayacaklarını söyleyerek tamamladı.