ASAYİŞ

Sefine Tersanesi yetkilileri: "İddialar gerçeği yansıtmamaktadır"

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Sefine Tersanesi'nde işçi olarak çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'ın yüksekten düşerek hayatını kaybetmesine yönelik konuyla ilgili firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada; İş güvenliği uzmanlarının, sorumluluktan sıyrılmak için Demirdağ'ın ölü bedenine emniyet kemeri takmak istediği iddialar ve konu ile ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Sefine Tersanesi'nde işçi olarak çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ 16 Ağustos Salı günü saat 10.00 sularında yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Olayın ardından ortaya çıkan ve başka bir işçi tarafından çekilen videoya binaen DİSK, DGD-SEN, Limter-İş vb. sendikalar, iş güvenliği uzmanlarının sorumluluktan sıyrılmak için Yasin Demirdağ'ın ölü bedenine emniyet kemeri takmak istediği iddialarında bulundu. Olayın ardından firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, iş güvenliği uzmanları acil durum prosedürlerini uygulayıp adli olay olduğu için çevre güvenliğini alırken bazı işçilerin saldırısına uğradığı belirtildi.

'Gerekli tüm eğitimler ve bilgiler verildi'
Kazanın ardından firma yetkilileri Demirdağ'a işe girişte tüm eğitimlerin ve bilgilerin verildiğini belirterek, 'Kazada yaşamını yitiren Yasin Demirdağ'a işe girişte gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmiş, kişisel koruyucu donanımlarının eksiksiz teslim edilmiştir. Firma yazılı kayıtlarında yaşanan kazadan bir hafta önce, 9 Ağustos 2022 tarihinde yapılan saha denetimlerinde, saha gözlem raporu düzenlenirken Yasin Demirdağ'ın emniyet kemerini kullanmadan çalıştığı tespit edilerek çalışmanın derhal durdurulduğu, durumun tutanak ve görsel kaydı alınarak yazılı ihtar ve yüksekte çalışmalarda emniyet kemeri kullanımı konulu eğitim tekrarı yapılmıştır' açıklamasında bulundu.



Olay günü İSG birimi tarafından yapılan rutin kontroller kapsamında saat 10.55'te hayatını kaybeden Yasin Demirdağ'ın çalışma yaptığı 3 nolu crosdeck üzerindeki korkulukların dışına çıkarak, ambar kenarında emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalıştığı tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada,

'Olay günü, yani 16.08.2022 tarihinde, geminin çalışma yapılacak ilgili lokasyonlarının her biri İSG personeli tarafından incelenmiş, kontrol edilmiş ve uygunluk sonrasında çalışma izin belgesi düzenlenmiştir. Bu çalışma izinlerinde tüm çalışanlara kurallar gereği emniyet kemeri giydirilmiş ve çalışma lokasyonlarına yaşam hattı çekilmiştir. Sabah saat 08.00'de en az iki kişi çalışma kuralına göre, Yasin Demirdağ ve ustabaşısı güvenli bir şekilde çalışmaya başlamıştır. İSG birimi tarafından yapılan rutin kontroller kapsamında saat 10.55'te, Yasin Demirdağ'ın çalışma yaptığı 3 nolu crosdeck üzerindeki korkulukların dışına çıkarak, ambar kenarında emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalıştığı tespit edilmiş, bunun üzerine 'uygunsuzluk-ramak kala formu' tutulup, görsel kaydı da alınarak kendisi uyarılmıştır. Bu tespit bir yönüyle Yasin Demirdağ'ın emniyet kemeri kullanması gerektiğinin bilincinde olduğunu göstermektedir. Aynı gün saat 13.00 civarında, Yasin Demirdağ'ın çalışma bölgesi olmayan bir yerden yüksekten düştüğü bilgisi İSG ekiplerine bildirilmiş, olay yerine derhal intikal edilerek sağlık ekiplerine ve 112 Acil Servise haber verilmiş ancak maalesef tüm müdahalelere rağmen Yasin Demirdağ kurtarılamamıştır. Yapılan ilk tespitlere göre meydana gelen üzücü kazanın sebebi; Yasin Demirdağ'ın emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen bunu kullanmaması, kemerin güvenlik lanyardını (kancasını) bağlamadan çalışması, çalışma izni verilen bölgenin dışında olması, İSG birimine haber vermeden bölgesini değiştirmesidir' denildi.

Kişisel koruyucu donanımları teslim almış bir işçinin üzerinde emniyet kemeri olmasının ya da olmamasının işverene hiçbir faydasının olmadığı kaydedilen açıklamanın devamında, 'Olay sonrası, kaza yerinde yaralanan Yasin Demirdağ'a sağlık ekiplerin müdahalesi için çevre güvenliği almaya çalışan İSG ekiplerimize yapılan saldırı, taşeron firma işçilerinden birinin muhtemelen üzücü olayın etkisi ile fevri davranarak diğer bazı işçileri kışkırtması üzerine meydana gelmiştir. Vefat eden çalışma arkadaşımıza İSG personeli tarafından emniyet kemeri bağlanması şeklindeki hukuken de bir mana ifade etmeyen iddia, yalan ve maksatlıdır. Kişisel koruyucu donanımları teslim almış bir işçinin üzerinde emniyet kemeri olmasının ya da olmamasının işverene hiçbir faydası yoktur. Kaldı ki video görüntülerinde emniyet kemeri bağlanması değil İSG personelinin darp edildiği açıkça görülmektedir. Ayrıca olay günü saat 10.55'teki yazılı ve görsel tespit ve tutanaklar Yasin Demirdağ'ın emniyet kemerinin zaten üzerinde olduğunu ispat etmektedir. İSG personellerinin işçiye kaza sonrası emniyet kemeri takmaya çalıştıkları şeklindeki akıl ve vicdanla bağdaşmayan iddia, yorum ve paylaşımlar asılsızdır, gerçeği yansıtmamaktadır' ifadelerine yer verildi.