Yıl 15 Mayıs 1919. Yunan ordusunun Aziz Vatan'ımıza ve İzmir'e çıktığı ilk günler.


6 Eylül Nazilli'nin. 7 Eylül Aydın'ın, 9 Eylül İzmir'in Yunan işgalinden kurutuluşu ile bu günlerde Yunan'ın yine efelenmeye başlaması münasebetiyle, özellikle gençlerimize ve duymayanlara. bilmeyenlere aktarıp, hafızalarda yaşatılması adına aktarmayı uygun gördüm.
İlki: Karpuzlu'nun Meriçler mahallesi(köyü). Anacığımdan duydum. O'nun henüz yeni yetme genç kızlık günleri.


Dedeme ait zeytin yağı çıkarılan yeri,'yağ sıkılan'. Dibinden köyler arası yol geçiyor.


İnsanlar, binek hayvanlarının, sığırların, öküzlerinin üzerine alabildikleri eşyaları yüklemişler. Perli perişan geçiyorlar. Anacığım ; ' Çocuğum, çocukları heybenin içine oturtu oturtuvermişler' derdi.


-Ne bu hal? Ne oluyor?
- 'Yunan cavuru geliyor, onlardan kaçıyoruz.'


Bunun üzerine dem ve dayımlar; ' Biz yemeyeceğiz. Yunan cavuru da yemesin' deyip,zeytin yağı dolu varilleri deviri devirivermişler.
İkincisi: Karpuzlunun Umcukar mahallesi (köyü). Halamın kızı Turcen halamdan duydum. Bu halam geçen hafta rahmetli oldu.


Henüz daha 4-5 yaşlarında imiş. Annesi halam evde börek yapmış, ocağa korken bir ses duymuşlar. Bu ses; ' yunan cavuru geliyor kadın, kız, çoluk çocuk kaçın' diyormuş. Bunun üzerine annesi halacığım, daha bebek olan dayımı sırtına bindirip, Halamı da elinden tutarak batıya, Cumalar'a doğru kaçmışlar. Vakit akşam üstü olduğu için orada, akrabamızın evinde gecelemişler. Sabah olunca köye haberci salınmış. Haberci; 'Yunan Menderesi geçememiş' haberini getirince, geri, köyümüze gelmişler. Evlerine geldiklerinde. Halamın ocağa koyduğu börek yanıp, kömür olmuş.
Üçüncüsü: Yıl 1970. Lise öğrencisiyim. Harçlıklılardan, o da pek olmazdı ya, biriktirip kitap alırdık. Aldığım kitaplardan biri de 'Yunan Mezalimi' idi. Köyde arkadaşlara kitap verir onlarda okurdu. Arkadaşlardan biri bu kitabı istedi. Evde kitabı bulamayınca okumayı çok seven babacığıma sordum. O da; ' Oğlum bu kitabı okuyunca yunan cavurunun kadınlara, kızlara, çocuklara yaptıklarını okuyunca dayanamayıp, kızıp ateşe atıverdim' dedi.
İleri geri konuşanlarla, sirtaki hayranlarına, Yunan güzellemesi düzenlere duyurulur.


Barış, kardeşlik ve hümanizm havası çalanlar bunu saptırıp, ırkçı veya halkların kardeşliğine vurulan çağ dışı davranış demesinler.
Artık ırkçıları, karanlık kafalıları daha görmeyecekler mi?

Sağlıcakla kalın.