Farkettim ki bugünlerde herkesin aklında aynı soru ; yılbaşında ne yersek daha iyi olur? 'Nasıl olsa yılbaşı, yeni bir yıla girerken biraz daha fazla eğlence, biraz daha fazla yemek …' Yeni bir yıla girerken karnımızı da gönlümüzü de doyurmak tabi ki hepimizin hakkı ama belki biraz daha sağlıklı ve daha az zararlı tüketimler yapabiliriz.

Yılbaşında sağlığımıza daha az zarar verecek seçenekleri aşağıda sizlere sunuyorum ;

  • Yılbaşı gecesinde başlangıç tabağımız zeytinyağlı ve yoğurtlu mezeler içersin ki ana yemek geldiğinde büyük bir açlıkla fazla tüketim söz konusu olmasın. Kızarmış, tereyağlı, mayonezli mezeler yerine daha masum yoğurt içerikli olanları tercih etmeye çalışabiliriz.
  • Ana yemeğimizi kavrulmuş ya da kızartılmış etlerden ziyade, fırında pişmiş et ürünlerinden tercih edersek daha sağlıklı bir seçim yapmış oluruz.
  • Sırayla ve hızlı bir şekilde gelecek olan yemeklerinizi hızlı tüketmemenizi tavsiye ederim. Eğer hızlı tüketirseniz, bedeniniz tokluğunu hissedinceye kadar siz onlarca besin tüketmiş olacaksınız ve daha gecenin en başından aşırı şişkinlik hissedeceksiniz. Bu yüzden az az ve yavaş yavaş yemenizi öneririm.
  • Gecenin sonuna doğru gelecek olan yılbaşı pastası ya da herhangi bir tatlıdan ziyade küçük bir porsiyon meyve tüketmenizi öneririm. Bir birey için örneğin toplam 2 dilim portakal, 2 dilim elma, 2 dilim mandalina yeterli bir miktar olacaktır.
  • Yılbaşı gecesi alkol tüketmek isteyen bireyler olacaktır. Kadınlar için en fazla 2 kadeh şarap erkekler için en fazla 4 kadeh şarap en az zararlı olan seçenektir ama farklı türde ; rakı, viski gibi alkol oranı daha yüksek içkiler tüketmek isteyen kadınlar en fazla 1 bardak, erkekler en fazla 2 bardak şeklinde tüketebilirler (Bardak = rakıysa rakı bardağı, viskiyse viski bardağı). Fazla alkol tüketimi baş ağrısı, baş dönmesi ve bir sonraki gün bedeninizde aşırı bir şişkinlik yapabilir. Alkol tüketen bireyler yılın ilk günü en az 2,5-3 litre su içmelidirler.
  • Yılın ilk kahvaltısında da bir önceki akşam yaptığımız gibi sağlıklı seçimler yaparak yeni bir yıla harika başlayabiliriz. Yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, tam buğday ekmeği ve elbette ki sevdiklerimizle dolu bir kahvaltı masası hepimiz için en güzeli olacaktır.

Her gelen gün bir öncekinden daha sağlıklı, huzurlu gelsin.

Yeni yılınız doya doya geçsin sevgili okur.

Sağlıkla kalın