Yeni yıl gelmişken önümüzdeki koca bir yılın planları ,hedefleri yapılmaya başlandı bile. Bu hedefler arasında sıklıkla gördüğüm bir hedef de kilo vermek, hayal edilen bedene kavuşmak. Hemen hemen hepimizin şikayetçi olduğu fazlalıkları vardır. Onlardan kurtulmanın en kesin yolu bir diyetisyene başvurmak, uzman eşliğinde sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflamaktır. Ancak çoğu zaman iş yoğunluğu, vakit bulamama ,sıkı bir diyetten, yasaklardan uzak kalma korkusu gibi nedenlerden diyetisyene gitmeyi erteliyoruz. Bu yazımda diyetisyene gitmeden evde kendi çabalarımızla, dikkat edeceğimiz birkaç önemli nokta ile nasıl kilo verebiliriz ondan bahsedeceğim.

Bir diyetisyen kontrolünde ilerlemiyorsanız yapmanız gereken ilk şey kendinizi tanımak ve kendinize gerçekçi hedefler koymak. Unutmayın ayda 2 kilo bile verseniz yılda 24 kilo eder.

Hedefimizi belirledik şimdi dikkat etmemiz gerek şey bir beslenme düzeni oluşturmak. Hayat temponuza, çalışıyorsanız çalışma şartlarınıza bağlı olarak ana öğünlerinizi 2 ana veya 3 ana öğün olarak belirleyip ihtiyaç hissettiğiniz anlara ara öğünler ekleyebilirsiniz. Burada dikkat edilecek nokta akşama doğru kalorini alımını azaltmak. Son ara öğün yapılacaksa çok geç saatlere bırakmadan zamanında yapıp besin alımını yatmadan 2, 2.5 saat önceden bitirmek gerekiyor.

Gerçekçi bir hedef belirledik, beslenme düzenimizi oluşturduk şimdi yapmamız gereken şey mutfak alışkanlıklarımızı değiştirmek. Mutfağımızda ne varsa onu yeriz o yüzden alışverişlerimizde her zaman sağlıklı ürünler tercih edelim. Paketli gıdaları mümkün olduğunca eve almamaya çalışalım. Bu noktada hatırlatmak istediğim bir başka şey de market alışverişlerini mutlaka liste ile ve tokken yapalım. Açken raflarda gördüğümüz kalorili şeylere karşı koyamayabiliriz :)

Buraya kadar işin hazırlık kısmını tamamladık artık hazırsak diyete başlıyoruz. Söylemek istediğim ilk şey karnımızı doyurmadan önce gözümüzü doyuralım. Bunun için en iyi yöntem küçük tabaklar tercih etmektir. Küçük bir tabak içerisindeki bir yemek gözünüze her zaman çokmuş gibi gelecektir. Yemeği yerken lokmalarımızı iyi çiğneyelim. Hem sindirim kolaylaşacak hem de yavaş yediğimiz için doyduğumuzu daha kolay anlayacağız ve belki de fazla kalori almamış olacağız.

Kalori demişken kendi başınıza kilo vermeye çalışıyorsanız kalori saymaya çalışmayın. Kalori diyette önemlidir evet ama besinin içeriği de önemlidir. Kalorili ama besin içeriği temiz, faydalı bir yiyecek kalorisi düşük ama içeriği boş bir besinden daha fazla yarar sağlayabilir vücuda. Önemli olan kalori ve içerik dengesini ayarlayabilmektir.

Özellikle çabuk pes etmeye müsait biriyseniz hiçbir besini bir anda hayatınızdan çıkarmayın. Haftanın belirli günlerinde küçük porsiyonlar sıklığa ve porsiyona dikkat ederek tüketebilirsiniz. Sonrasında yapacağınız öğünleri biraz daha hafif geçirerek dengeyi sağlamayı unutmayın.

Değinmek istediğin son şey de su tüketimi ve egzersiz. Yukarıda bahsettiğim maddelerde aslında benim de diyetlerimi yazarken temel prensibim olan diyetten ziyade sürdürülebilir bir beslenme nedir onu anlatmaya çalıştım. Sürdürülebilir bir beslenme de su tüketimi ve egzersizi de ihtiyaçlarımız doğrultusunda bizi zorlamayacak şekilde yaşam şekli haline getirmeliyiz.

Sağlıkla kalın.
DİYETİSYEN YASEMİN ERDEM