Ödem, vücudunuzun dokularında sıkışan aşırı sıvının neden olduğu şişliktir. Ödem vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilse de, ellerinizde, kollarınızda, ayaklarınızda, ayak bileklerinde ve bacaklarda daha fazla fark edebilirsiniz.

Ödem, ilaç, hamilelik veya altta yatan bir hastalığın (sıklıkla konjestif kalp yetmezliği, böbrek hastalığı veya karaciğerin sirozu) sonucu olabilir.

Aşırı sıvıyı gidermek için ilaç almak ve yemeğinizdeki tuz miktarını azaltmak genellikle ödemi hafifletir. Ödem altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğunda, hastalığın kendisi ayrı tedavi gerektirir.

ÖDEM BELİRTİLERİ

-Doğrudan cildinizin altında, özellikle bacaklarınızda veya kollarınızda bulunan dokunun şişmesi

-Gerilmiş veya parlak cilt

-Birkaç saniye basıldıktan sonra çukur (çukurlar) tutan cilt

-Artan karın büyüklüğü

ÖDEM NEDEN OLUR?

Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarları (kılcal damarlar) sıvı sızdırdığında ortaya çıkar. Sıvı, çevre dokularda birikerek şişmeye yol açar.

Hafif ödem vakaları aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:

-Çok uzun süre tek bir pozisyonda oturmak veya kalmak

-Çok fazla tuzlu yemek yeme

-Adet öncesi belirtileri ve semptomları olması

-Hamile olmak

Ödem, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkisi olabilir:

-Yüksek tansiyon(Hipertansiyon) ilaçları

-Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar

-Steroid ilaçlar

-Östrojenler

-Tiazolidindionlar adı verilen bazı diyabet ilaçları

Bununla birlikte, bazı durumlarda, ödem daha ciddi bir altta yatan tıbbi durumun işareti olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ve durumlar ödemlere neden olabilir:

-Konjestif kalp yetmezliği: Konjestif kalp yetmezliğiniz varsa, kalbinizin alt odalarından biri veya her ikisi de kanı etkili bir şekilde pompalama yeteneklerini kaybeder. Sonuç olarak, kan bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda yedeklenebilir ve ödemlere neden olabilir. Konjestif kalp yetmezliği de karnınızda şişmeye neden olabilir. Bazen, bu durum akciğerlerinizde (pulmoner ödem) sıvı birikmesine neden olabilir ve bu da nefes darlığına yol açabilir.

-Siroz: Karaciğer hasarı (siroz) sonucu karın boşluğunuzda ve bacaklarınızda sıvı birikebilir.

-Böbrek hastalığı: Böbrek hastalığınız olduğunda, kan dolaşımınızda fazla sıvı ve sodyum ödem yapabilir. Böbrek hastalığına bağlı ödem genellikle bacaklarınızda ve gözlerinizin çevresinde görülür.

-Böbrek hasarı: Böbreklerinizdeki küçük, filtrelenen kan damarlarının hasar görmesi nefrotik sendroma neden olabilir. Nefrotik sendromda, kanınızdaki azalan protein (albümin) seviyeleri sıvı birikimine ve ödemine yol açabilir.

-Bacaklarınızdaki damarlarda zayıflık veya hasar: Kronik venöz yetmezliğiniz varsa, bacak damarlarınızdaki tek yönlü valfler zayıflar veya hasar görür, bu da kanın bacak damarlarınızda birikmesini sağlar ve şişmeye neden olur. Baldır kasınızdaki ağrı ile birlikte bir bacakta ani şişlik, bacak damarlarınızdan birinde kan pıhtısı (derin ven trombozu veya DVT) nedeniyle olabilir. Böyle bir durumda derhal tıbbi yardım alın.

-Yetersiz lenf sistemi: Vücudunuzun lenfatik sistemi, fazla sıvıyı dokulardan temizlemeye yardımcı olur. Bu sistem hasar görürse bir bölgeyi boşaltan lenf düğümleri ve lenf damarları düzgün çalışmayabilir ve ödem oluşabilir.

-Şiddetli, uzun süreli protein eksikliği: Diyetinizde uzun süre aşırı protein eksikliği (eksikliği), sıvı birikmesine ve ödemine yol açabilir.

ÖDEM TEDAVİ EDİLMEZSE!

-Giderek ağrılı şişlik

-Yürüme güçlüğü

-Sertlik

-Kaşıntılı ve rahatsız edici olabilen gergin cilt

-Şişmiş bölgede enfeksiyon riski artar

-Doku katmanları arasında skarlaşma

-Kan dolaşımında azalma

-Arterlerin, damarların, eklemlerin ve kasların esnekliğinin azalması

-Cilt ülseri riskinde artış

Herkese sağlıklı haftalar dilerim.