Öncelikle belirtmek istediğim bir konu var: Bu yazımda sizlerle paylaşacağım önermeleri ve iddiaları tam rakamlar vererek ispat etme fırsatım şu an için yok. Ancak savunduğum konuların tamamı, az veya çok hepimizin 'Evet doğru söylüyor' diyebileceği ölçüde aleni durumlar. Bu nedenle, bu yazımda, bilinmeyenleri aktarmaktan çok, bilinenleri yeniden hatırlatıp gündeme getirmeye çalışacağım.

Şöyle ki dünya genelinde ve hatta ülkemizde rağbet gören takım sporu branşlarına bakıldığında hiç şüphesiz, ilk sırayı voleybolun almadığını biliyoruz. Bütün spor dalları, insanlık için mutlak surette yarar sağlayıcı. Fakat bütün unsurlar bakımından ele alındığında, voleybolun ilk sırada olması gerektiğini ve bu konuda voleybola haksızlık yapıldığını düşünüyorum.

Neden?

Dünya ve ülkemiz bakımından;

Sporun asli unsurları açısından yaklaşıldığında, istenilmeyen olayların yaşanmaması bakımından lider spor branşı dememiz herhalde çok da yanlış olmaz. Herhangi bir voleybol maçında mesela futbola oranla kaç tane kavga, kaç tane sahaya yabancı madde atma olayı gördünüz veya kaç tane sporcu ya da hakemlere hoş olmayan sözler duydunuz? Kaç defa ülke veya dünya gündemi voleybolda istenilmeyen olaylar ile gündeme geldi?

Spor yaralanmaları bakımından da en sorunsuz spor branşı olduğunu düşünüyorum voleybolun…

Spordan ve sporcudan beklenen ahlaki davranışların tavan yaptığı branştır voleybol…

Kaldı ki futbolda yaşanılan istenilmeyen olayların voleybolda yaşanabilmesi, voleybol kültürü bakımından da mümkün değildir. Bu kültürün dışına çıkmaya çalışan her kim olursa olsun voleybol camiasında barındırılmaz.

Yani, bir nevi ahilik kültürünün var olduğu bir branştır…

Mesela bakın, kazansın veya kaybetsin fark etmeksizin takımlar her maç sonunda rakiplerini ve hakemleri tebrik ederler. Bu, voleybol kültürünün, terbiyesinin, kurallarının bir parçasıdır.

Peki, büyüteci daha da yaklaştırıp ülkemize, ülkemiz voleybolunun durumuna ve başarılarına göz atalım…

İnternet ortamından elde ettiğim yaklaşık rakamlar ile milli voleybolumuzun ve diğer birkaç milli takım sporumuzun başarı yönünden dünya sıralamasındaki yerlerine bakalım. (Değerler yaklaşık olup bilimsel veri niteliği taşımamaktadır)

Dünya başarı sıralamasında;

Futbolda 29.

Basketbolda 15.

Voleybolda 5. sıradayız. (Bayanlarda)

Bununla birlikte, özellikle son dönemde kadın voleybol milli takımımızın yükselen grafiği, gelecekte daha üst sıralarda olabilmemiz bakımından ümit verici.

Hal böyleyken sizce, ülkemizde voleybol hak ettiği değeri görüyor mu? Hep birlikte hak ettiği değeri göstersek yakın gelecekte dünya başarı sıralamasında ilk sırayı almamız zor mu? Üstelik Voleybol Federasyonun başında Mehmet Akif ÜSTÜNDAĞ gibi son derece başarılı, vefakar, cefakar ve hizmetkar bir başkan varken…

Haydi gelin! Hep birlikte sokakta, salonda, kumsalda ve diğer bütün platformlarda vakit buldukça voleybol ile hayatımıza renk katalım. Voleybola daha fazla haksızlık etmeyi bırakalım…

Tabi koronavirüs tehdidi ülkemizden tamamen kaybolduktan ve bakanlığımızca bu yönde açıklama yapılıp izin verildikten sonra…

Kalın sağlıcakla…

Aklınızda bulunsun: Spora vereceğimiz mana, gençliğe vereceğimiz mananın öz kardeşidir. -Peyami Safa-