Aydın'ın Kuşadası ilçesinde kendisi için kendisi için oluşturduğu hobi model uçak atölyesinde radyo kontrollü model uçaklar yapan Ahmet Gökçay, Türk havacılık tarihi için önemli bir yer sahibi olan Vecihi Hürkuş tarafından yapılan ilk Türk uçağı Vecihi K-VI'yı göklerle buluşturmaya hazırlanıyor. Uçağın 1/6 ölçekli radyo kontrollü modelini yapan Gökçay uçağı uçuracağı günü iple çekiyor.

Tarihin eğlence merkezi Aydın'da ziyaretçilerini bekliyor Tarihin eğlence merkezi Aydın'da ziyaretçilerini bekliyor

Model uçak yapımına gönül vererek yıllarca yurt dışında yaşayıp Türkiye'ye dönüş yapan Ahmet Gökçay'ı Efeler Haber ekibi olarak Kuşadası'ndaki atölyesinde ziyaret ettik. Çalışmaları hakkında bilgiler aldığımız Gökçay, model uçaklar arasında özellikle radyo kontrollü model uçaklara ağırlık vermiş.

GENÇLERLE BULUŞMAK İSTİYOR

Havacılık sevgisini gençlere aşılamak ve model uçak yapımının tüm inceliklerini en ince ayrıntısına kadar öğretmeye hazır olduğunu kaydeden Ahmet Gökçay ' Model uçak yapmak çok keyifli. Bunu uğraş edinmek isteyenlere bilgi ve tecrübelerimi aktarmak isterim. Sayısını hatırlayamadığım kadar model uçak yaptım. Burada en büyük sorun yaptığım uçakları uçuracak bir alan bulmada yaşadığım sıkıntı. Şu anda Türkiye'de radyo kontrollüsünü ilk defa yapıldığını bildiğim Vecihi Hürhuş tarafından yapılan ilk Türk uçağı Vecihi K-VI modelinin 1/6 ölçekli olarak yapıyorum. Uçağımız Türk Hava Kurumu İnönü Tesisleri'nde uçurup orada sergilenmek üzere bırakacağız. Havacılığa meraklı olan, hevesi olan, zamanı olan özellikle de gençlerimize yardımcı olmak, onlarla ortak projeler de bulunmak ve çalışmak isterim' dedi.

MODEL UÇAK NEDİR?

Model uçak, uçak olarak tanımlanan cisimlerin belirli ölçeklerde küçültülerek oluşturulmuş uçma yeteneğine sahip kopyalarıdır.Model uçaklar uçmak için gerekli özelliklere sahiptir ve çeşitli yöntemler ile uçurulurlar.

VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR?

Vecihi Hürkuş (6 Ocak 1896, İstanbul – 16 Temmuz 1969), Türk pilot, mühendis ve müteşebbis. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir.

6 Ocak 1896 tarihinde İstanbul'da doğdu. I. Dünya Savaşı'na katıldı. Yaralanınca İstanbul'a dönerek Yeşilköy'deki Tayyare Mektebi'ne girerek pilot olarak mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında pilot brövesi alarak 7. Tayyare Bölüğü'nde Ruslara karşı harekata katılan Vecihi Bey, başarılı keşif ve bombardıman uçuşları yapmış ve bu arada girdiği bir hava muharebesinde bir Rus uçağını indirmiştir.VecihiHürkuş, uçak düşüren ilk Türk tayyarecidir.Daha sonra Ruslara esir düşen Vecihi Bey, Hazar Denizi'nin Azerbaycan kısmında bulunan Nargin Adası'ndan yüzerek İran üzerinden kaçmayı başarmış ve yurda dönerek 1918 yılı yaz başında Yeşilköy'de konuşlanmış bulunan 9. Harp Tayyare Bölüğü'nde görev almıştır.

Bu bölükte görevli iken bir av uçağı tasarımı yapan Vecihi Bey'in bu projesi Mondros Ateşkes Antlaşmasın'ın imzalanması ile yarım kalmıştır. Kurtuluş Savaşı'na katılan Vecihi Bey, özellikle İnönü ve Sakarya savaşı sırasında çok başarılı keşif ve destek uçuşları yaptığı gibi bir Yunan uçağını da indirmiştir. Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. İzmir (Gaziemir – Seydiköy) hava meydanına ilk giren ve işgal eden kişi olur. Vecihi Bey'e kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. Ayrıca TBMM tarafından üç kez takdirname verilmiştir. Üç takdirname verilen tek kişidir.

Savaştan sonra İzmir'de yeni tayyarecileri eğitmeye başlar. Edirne'ye yanlışlıkla inen bir yolcu uçağını almakla görevlendirilir. Hizmeti karşılığı uçağa 'VECİHİ' adı verilince, uçak inşa etmek düşünceleri canlanır. İzmir Seydiköy Hava Mektebi'nde -bugünkü Gaziemir Hava Teknik Okullar Komutanlığı- uçak yapımı projesine devam eder. 1923'te ganimet olarak Yunanlardan ele geçen motorlardan yararlanarak ilk Türk uçağını imal eder. 28 Ocak 1925'de 'VECİHİ K-VI'adını verdiği uçağını uçurur ancak ödül yerine onu ceza beklemektedir. Vecihi Hürkuş'un ödül beklerken ceza almasının nedeni, havacılıktan anlayan kimsenin bulunmamasıydı. İzin verecek merci olmadığı için, izinsiz havalanmış, bu yüzden de cezalandırılmıştır.

Daha sonra askeri havacılıktan ayrılarak uçak tasarımı ve yapımı çalışmalarına devam etmiştir. Havacılığa gönül veren Tayyareci Vecihi Hürkuş da sadece Türk havacılık tarihinin değil, belki de tüm Türkiye tarihinin en ilginç simalarından birisi olmuştur.