Anavatanı Meksika olan ve timsah armudu olarak da bilinen avokado bizim kültürümüze biraz uzak olsa da oldukça faydalı bir besindir. Doğru tüketim yöntemlerini bularak beslenme rutinimize katabiliriz. Hem besin çeşitliliğini sağlamış oluruz hem de arada farklı besinler tüketerek klasik beslenme alışkanlıklarımızın dışına çıkarak metabolizmamızı hızlandırmış oluruz.

Avokadonun saymakla bitiremeyeceğimiz faydalarını söylemeden önce değinmek istediğim nokta avokado ne kadar sağlıklı ise yüksek yağ içeriği nedeniyle bir o kadar da kalorilidir. Kilo almaya karşın tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Avokado tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. MUFA içeren tek meyvedir. Doymamış yağ asitlerinden zengin olduğu için kalp sağlığında mühimdir. LDL miktarını düşürmede etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Yüksek yağ içeriğine karşın kolesterol içermez. Yine tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit içerir. Oleik asitten zengin diyet inflamasyonu azaltır.

Yüksek potasyum içeriği denilince akla ilk gelen meyve muzdur ancak avokado muzdan daha fazla potasyum içeriğine sahiptir. Potasyum kan basıncını dengelemede etkilidir.

Avokado antioksidandan zengin besinler içerisinde yer alır. Göz sağlığı için oldukça önemli olan karotenoidler ( lutein ve zeoksantin) içerir. Yapılan araştırmalar lutein ve zeoksantin alımının yaşa bağlı görülen katarakt ve dejenerasyon üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir. Yine vücutta serbest radikallerle savaşır, kanser, kalp hastalığı ve yaşlanmaya karşı koruyucudur.

Lif ve yağ içeriği daha önce de söylediğim gibi yüksektir. Mideyi daha geç terk ettiği için doygunluk hissi verir daha geç acıkmayı sağlar. Bu yüzden doğru miktarlarda tüketildiğinde kilo kontrolünde de önemlidir.

Mutluluk hormonu dediğimiz serotonin sentezinde de az miktar rol oynar.

Bu kadar güzel faydaları varken nasıl tüketeceğini bilmediği için denemeye cesaret edemeyen birçok kişi var. Biraz da nasıl tüketebiliriz sorusuna cevap vermek istiyorum. Avokadoyu salatalara yağ grubu olarak ekleyebiliriz. Yine sandviçlerimize ekleyebiliriz. Ezme haline getirerek limon sıkıp ekmeğimizin üzerine sürebiliriz. İlk kez deneyeceğim net tarifler istiyorum diyorsanız internette avokado ile fazlası ile tarif mevcut araştırıp kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Değinmek istediğim bir diğer nokta olgunlaşmış avokadoyu tüketmek daha kolaydır. Ham (sert) olarak aldıysanız bir gazete yada kese kağıdına sararak oda sıcaklığında birkaç gün bekletin, olgunlaştığını göreceksiniz.

Söylemek istediğim son şey çeşitli beslenme önemlidir. Her besinin kendine özel bir besin değeri vardır. Arada sırada bile olsa her besine soframızda yer açmaya çalışalım her besinin vitamin ve minerallerinden faydalanalım J

Sağlıkla kalın.