Çok değerli Aydınlı hemşehrilerim, Adnan Menderes Üniversitesine yeni bir rektör ataması yapılacaktır. Bundan önceki yazımda ADÜ'nün kuruluşunu, bugünkü imkanlarını ve kısa da olsa Aydın'ı anlatmaya çalıştım.

Bu yazımda Üniversite'den ve yeni atanacak rektörden bir Aydınlı olarak beklentileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Rektör olarak atanacak kişin Aydın'ı yakından tanıyan biri olması, yerli ve milli düşünceye sahip olması, stratejik düşünebilen, toplumun her kesimi ile ilişkiler kurmakta mahir, halkın kendisine bilhassa emin bir kişi olarak güven duyacağı, ADÜ'yü çok iyi bilen, uzun yıllar üniversitede görev almış bir akademisyeni YÖK tercihan Sayın Cumhurbaşkanına sunabilmelidir. Böylece atamalara güzel bir örnek olacak ve verimlilik katan bir kriter de gelişmiş olur..

Rektör atamasında aşağıdaki çalışmaları yapabilecek, ekip ruhunu öne çıkaracak, üniversitenin top yekün hareket etmesini sağlayacak kişi olması dikkate alınacak mı bilemiyoruz.

Atanacak Rektör; Yönetim Kurulunu oluşturacak, Yardımcılarını, Dekanlarını, Yüksek Okullarının. Müdürlerini, atayacak, danışmanlarını seçecektir. Ana Bilim Dalı Başkanlarının seçimlerini gerçekleştireceği gibi ayrıca daha birçok organlarına da görevlendirmeler yapacaktır.

Aydınlılar ve yerel kuruluşlar olarak atanacak Rektör ve ekibinden beklentiler;

Günümüzün Türkiye'sinde artık her ilde en az bir adet üniversite vardır. Büyük illerimizde bu sayı çok daha fazladır. Bilhassa orta ölçekteki illerimizde üniversitelerin İl ve İlçe'lerin ekonomilerine, kültürlerine, insanların sağlıklarına katkıları olduğu kadar, bünyesinde barındırdıkları öğretim üyeleri ile de topluma önemli değerler kazandırdıkları ve katkıda bulundukları izahtan varestedir.

  • Bundan önceki yazımda saymaya çalıştığımız Aydın ilinin özelliklerine, niteliklerine, üretim yapısına, kurumlarına, iş hayatının gelişmesine, tarımının, sanayisinin daha verimli ve üretken hale gelmesi için ne gibi çalışmalar yapacaktır. İş aleminin insanları ve kurumları ile nasıl ilişkiler kuracağı hakkında görüşlerini Aydınlılar ile paylaşacak mıdır?
  • Aydın'da ileri seviyede olan Tarım'ın daha iyi geliştirilmesi ve gelirin artırılması için ne gibi çalışmalar yapacağını halkımız ile paylaşacak mıdır? İlgili fakültelerinin öğretim üyelerini harekete geçirerek çiftçilerimizle ve onların kuruluşları ile işbirliği içersinde olacak mıdır?
  • Aydın hayvancılık alanında, dolayısı ile süt ve et üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahiptir. Bu konuda daha güzel seviyelere ulaşmak için gıda ve veterinerlik birimleri ile neler yapılacağı hususlarında projeler üretecek midir?
  • Türkiye'nin önemli ihtiyaçlarından olan damızlık hayvancılık üzerine ne gibi çalışmalar yapacaktır. Bu konuda döviz kazandırıcı projeleri olacak mıdır?
  • Üniversitemizin, İlimizde seracılığın daha fazla gelişme göstermesi, burada üretilen ürünlerin bilhassa katma değer açısından ihraç edilmesi ile alakalı projeler geliştirilmesi yönünde çabaları olacak mı?
  • Üniversite olarak ilimizde turizmin daha ileri seviyelere gelmesi için projeler geliştirecek midir? Turizm gelirlerinin artması için neler yapılması gerektiği üzerinde ilgili birimlerini harekete geçirecek midir?
  • Aydın Sanayisinin üretim tekniklerinin ve kalitelerinin gelişmesi adına ne gibi çalışmalar yapılacağı konusunda üniversitenin ilgili birimlerinin iş adamlarımızla bir araya gelmesine çaba gösterecek midir?
  • Üniversite olarak bilhassa sanayi alanında ve hatta tarımda AR-GE yönü ile ne gibi hizmetler sunacağı konusunda çalışmalar yapacak mıdır?
  • Üniversitemizin, İlimizin önemli bir ihraç ürünü olan incir ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği hakkında görüşleri var mıdır?
  • İnsan sağlığı ve bilhassa tarım ürünleri için çok önem arz eden hava ve çevre kirliliği konusunda ne gibi çalışmalar yapılmalıdır ve Aydın halkı ile paylaşılması hususlarında neler düşünüyor.
  • Aydın sağlık yatırımları yönü ile iyi bir durumdadır. Avrupa'nın yanı başında olmamız sağlık turızmi açısından şehrimize imkanlar sunmaktadır. Bu konuda ilimize gelen turisterden paylar almak ve yeni turistlerin gelmesine katkıda bulunmak, halkın bilinçlenmesini sağlamak için üniversite neler yapacaktır.
  • Rektör olarak, görev yapacağı dört yıl içersinde önceliği neler olacaktır. Özellikle hangi projeler üzerinde çalışılacaktır. Öğretim üyelerinin birbirleri ile olan ilişkilerinin güçlenmesi, dostane ilişkilerinin gelişmesi için ne gibi çalışmalar yapacaktır.
  • Çok büyük bir öğretim kadrosuna sahip olan üniversitenin tüm eğitim kadrosu ile iyi ilişkiler kurma, hiçbir ayırım yapmama, verimliği artırma, ADÜ'nün daha iyi seviyelere gelmesi için neler yapılması gerektiği üzerinde görüşleri nelerdir? Öğretim üyelerinin verimliliğinin artırılması ve morallerinin her zaman üst seviyede olması için ne gibi çalışmalar yapacaktır?
  • Üniversitemiz öğrenci sayısı açısından elli bine ulaşmış durumdadır. Öğrencilerin çok daha iyi yetişmesi için ne gibi faaliyetleri olacaktır.
  • Bir milletin bekası, gelişmesi, yeryüzünde onurlu, itibarlı ve saygın olması, milletin geleceğinin şekillendirilmesinde gençlerinin çok iyi yetişmesi kadar yerli ve milli bir düşünce ve kültür yapısına ihtiyaç olduğu izahtan vareste olduğunu düşünen biri olarak bu konularda neler düşünüyor, düşüncelerini Aydınlılar ile paylaşmayı düşünüyor mu?
  • Atanacak yeni rektör kağıt üzerinde kurulduğunu bildiğimiz İslami İlimler Fakültesini hayata geçirecek midir?
  • Yeni Rektör olarak ve üniversite olarak Aydın'n sosyal ve kültürel hayatına katkıları neler olacaktır.
  • Şehirlerin ilerlemesinde önemli bir işlevi olan 'Yerel Demokrasi' nin gelişmesi konusunda objektif çalışmalar ve görüşler üreterek toplumla paylaşma konularında düşünceleri var mıdır?
  • Son olarak Adnan Menderes Üniversitesinin daha verimli bir hale gelmesi, daha güzel ve kolay yönetilebilmesi ile alakalı, ADÜ ve SÜMER adı altında iki üniversite olarak eğitime devam etmesi yönünde YÖK ve siyaset kurumu ile temaslar kurma doğrultusunda görüşleri olacak mıdır?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesini 2023 – 2027 döneminde yönetecek olan Rektör ve kuracağı ekibi ile ilgili düşüncelerimi siz Aydınlılara iletmek istedim.

Bu arada bugüne kadar görev yapmış rektörler ile iligili bir şey söylemek istemiyorum ama şunu söylemeden geçemiyeceğim. Otuz yıldan beri üniversiteyi takip eden bir Aydınlı olarak şimdiye kadar görev yapan rektörlerin bütün öğretim üyeleri ile çok iyi diyaloglar kurabildiklerini düşünmüyorum.

Tüm Aydınlı hemşehrilerime en içten sevgi ve saygılarımı sunarım.

Ahmet Rıza ACAR

22.Dönem Aydın MV.