Bildiğiniz gibi, Toplu Konut İdaresinin adının kısaltılmışı olan TOKİ, Hükumet temsilcilerinin deyimi ile Fakir Fukaranın, Garip gurebanın ev sahibi olması için kurulan bir inşaat şirketi idi.

Birçok il ve ilçede de bu söyledikleri, dar gelirli kesimin konut edinmelerine bir hayli katkıda da bulundular. Allah razı olsuN

Ne gariptir ki çeşitli sebeplerle İlçemize bir çivi çakması nasip olmayan, Toki'nin Bu gün, Nazilli Devlet su işlerinin Arazilerine göz diktiği öğreniliyor.

Kendilerine konut yapmaları için sunulan, Topan dağ mevkiindeki Yüz Otuz dönüm arazi yerine; Şehir merkezindeki, Devlet su işlerine ait, On Altı dönüm araziye konut yapmak için ısrarlı olduklarını öğreniyoruz. Yerel deki Hükumet temsilcileri ve vekillerin bu konuda kendilerine müdahale etmediklerini ve hatta en gel olmak isteyenlere karşı tok inin yanında yer aldıklarını öğreniyoruz.

Bazılarınız ' Ne var bunda, ne güzel işte şehir merkezinde fakir fukara ev sahibi olacaklar' diye bilirsiniz. Ben de diyorum ki, Şehir merkezinde kamuya ait On Altı dönüm araziden başka pek dişe dokunur büyüklükte arazi kalmamıştır.

Şehircilik açısından baktığımız da, Devlet Su işlerinin, On Altı dönümlük arazi ileriki günlerde Kamu binaları için kullanılmalıdır.

Diğer yandan, bu arazi çok kıymetli bir arazi olduğundan Yapılacak konut maliyetlerine arsa maliyeti eklendiğinde ortaya çıkan binalar çevresindeki binalar ile kıyaslandığında ucuz konutlar olmayacak ve hedef kitle fakir fukara ya değil, zengin kesimlere konu sahibi yapacaktır.

Başka bir açıdan bakıldığında Topan dağdaki arazi Yüz Otuz dönüm olduğundan çok daha fazla konut yapılmasına imkan sağladığı gibi, şehrin mevcut alt yapı sorunlarını daha fazla zorlamayacak o alanda uydu bir mahalle olacağından, kanımca çok daha uygun olacaktır.

Şimdi efendiler, sizlere soruyorum, Sizler Toki yöneticileri, şu yada bu şekilde İlçemize bu güne kadar girememiş olmanızın öcünü mü almak istiyorsunuz? Şehrimizin en kıymetli arazilerinden birisi olan Devlet Su İşleri arazisine ileride kamu binaları yapılacak olursa bunu mu önlemek istiyorsunuz? İyilik yerine kötülük mü yapmak istiyorsunuz?

Sizler, Yereldeki Hükumetin temsilcileri, yetkililer, Vekiller, sizlerde bu yanlışa neden dur demiyorsunuz?

Efendiler, sizlerin de mi, bu şehre kastınız var? Kastınız yok sa, üç adım ötenizi göremeyecek basiret ve bilgisizlikte misiniz?

Bu şehre, bu güne kadar beklenilen kadar katkıda bulunmadınız, hizmet etmediniz. Yaptığınız hizmetlerin hiç birisi üretime, işsizliği önlemeye katkıda bulunmadı. Bari bundan sonraki hizmetleriniz dişe dokunur olsun.

Üretim deyince, Bu ülkenin Toplu Konut İdaresinden önce Toplu Sanayi İdaresine ihtiyacı vardı. Ama yapılmış her şeyin ülkemize faydası vardır. Umarım bundan sonra her ile ilçeye üretim yerleri yapacak, 'TOSİ' Toplu Sanayi İdaresi kurulur.

Hepimiz biliyoruz ki, eskilerin bir sözü vardır. 'Ev alma dükkan al. Dükkan evi alır ama ev dükkan alamaz.' Akıllı insanlar, bu nedenle önce dükkan alırlar. Çünkü dükkan alan insanların işleri olduğundan o dükkan sahipleri, kısa bir süre sonra ev sahibi ola bilirler.

Önce ev sahibi olanların ise ev borcu bitene kadar iş yerleri olmaz.

Buradan en aşağıdaki yetkililerden, en yukarıdaki yetkililere sesleniyorum. Efendiler bu şehre kötülük yapmak istemiyorsanız; Lütfen ileride kamu binaları için gerekli olacak, Devlet Su işleri arazisine konut yapmayınız. Topan dağ bu konutlar için mükemmel bir alandır.

Ve yine yukarıdaki efendiler, Bu ülkeye TOKİ gibi, TOSİ yi kurunuz. Toplu Sanayi İdaresi bu ülkenin işsizliğini önlemede; iş yeri sahibi olmak isteyenlere büyük bir olanak sağlayacaktır.

Önce iş, sonra aş, daha sonra Yuva. İş olmadan aş olmaz. Aş olmadan yuva kurulmaz. Aşk olmaz efendiler. Saygılarımla.

Mehmet Kızılaslan 2021-12-14