Kontrollü sosyal hayata geçiş sürecinde , virüsün etkisinin azalmadığını unutmamalı ve tedbiri elden bırakmamalısınız. Başkalarıyla yüz yüze teması sınırlamak, korona virüs hastalığının yayılmasını azaltmanın en iyi yoludur. 'Fiziksel mesafe' olarak da adlandırılan sosyal mesafe, kendinizle eviniz dışındaki diğer insanlar arasında boşluk bırakmak anlamına gelir.

Sosyal veya fiziksel mesafeyi uygulamak için diğer insanlardan en az 6 adım(yaklaşık 2 kol uzunluğunda) uzak kalmalısınız. İç ve dış mekanlarda eviniz dışındaki kişilerle yakın temasınızı sınırlandırmalısınız. İnsanlar hasta olduklarını bilmeden(belirtileri olmasa bile) virüsü yayabileceğinden aranızdaki mesafeyi korumanız önemlidir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda üretilen solunum damlacıkları ile yakınlarda bulunan bireylere bulaşabilir. Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar COVID-19'un semptom göstermeyen kişiler tarafından yayılabileceğini düşündürmektedir. Peki neler yapmalısınız?

ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN

Özellikle halka açık bir yerdeyken veya burnunuzu sildiğinizde, öksürdüğünüz , hapşurduğunuzda ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az % 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Ellerinizin tüm yüzeylerini örtün ve kuruyana kadar birbirine sürün. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.

MASKE KULLANIN

Hasta hissetmeseniz bile COVID-19'u başkalarına yayabilirsiniz. Bakkaliye veya diğer ihtiyaçları almak için veya işe gitmek için dışarı çıkmak durumunda kalabiliyor olabilirsiniz. Fakat dışarıdayken kendinizi ve diğer bireyleri korumak için maske kullanmalısınız. Maskeler tek kullanımlıktır. Maskenizi değiştirmezseniz enfeksiyon riskiniz artar. Maskenizi çenenizde tutmamalısınız. Burnunuzu da kapatacak şekilde kullanmalısınız.

ÖKSÜRÜRKEN VE HAPŞURURKEN YÜZÜNÜZÜ KAPATIN

Başkalarının etrafındaysanız ve maskeniz yüzünüzü kaplamıyorsan, öksürdüğünüzde veya hapurduğunuzda peçete ile veya dirseğinizin içini kullanarak ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Kullanılmış peçeteleri çöpe atın. Ellerinizi hemen en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su hazır değilse, ellerinizi en az % 60 alkol içeren bir el dezenfektanı ile temizleyin.

HAYATINIZI MONİTÖRİZE EDİN

Semptomlara karşı dikkatli olun. Ateş, öksürük, nefes darlığı veya COVID-19'un diğer semptomlarına dikkat edin. Özellikle dışarı çıkmanız gerekiyorsa, ofise veya işyerine gidiyorsanız ve 6 metrelik fiziksel mesafeyi korumanın zor olabileceği ortamlarda bulunuyorsanız, sonrasında vücudunuzu semptomlar açısından değerlendirin.

C VİTAMİNİ TAKVİYESİ ALMAYA DEVAM EDİN

Bu süreçte bağışıklık ve C vitamininin önemi hakkında yazılarım olmuştu. Onlarda da belirttiğim gibi bağışıklığınızı güçlü tutmalı ve C vitamini takviyesi kullanmalısınız.

Herkese sağlıklı bir hafta dilerim.