Aydın'ın önde gelen eğitim kurumlarından TED Ege Koleji tarafından hazırlanan ve Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Düşünme Becerilerini Ölçen Soruların Hazırlanılması ve Çözüm Şekilleri'nin örnek soru çalışma kitabının tanıtım toplantısı düzenlendi.

HABER: RAMAZAN AYDEMİR - Efeler'deki bir otelde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına İncirliova İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çalışkan, TED Ege Koleji Okul Müdürü Ahmet Şaba ve kitabı hazırlayan öğretmenler katıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Müdür Ahmet Şaba, 'Geçmiş yıllarda ALES, ÖSS ve ÖYS de, bilgi ölçen sorular yerine okulda öğrendiği bilgileri hayatta ne kadarını kullanabildiğini ölçen, beceri ölçen sorulara yer verilmeye başlanmasından sonra Matematik ve Fen Bilgisi öğretmenlerimizle 2004 yılından itibaren çalışmalara başladık. Bu kitapta yer verilen beceriler, Liderlik Eğitimimizin alt bileşenleridir. Sistemli-kritik üst düzey düşünebilen bireylerin çoğunlukta olduğu bir toplum olma hayali ve hedeflerine katkı sağlayabileceği düşünülen bu çalışma için eğitimler aldık. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Yüksek Lisans dersi olan Düşünme Eğitimi Dersinden 29 öğretmenimize özel öğrenci statüsünden ders aldırdık. 2009 yılında De BONO Enstitüsünden PETER De BONO' yu Temel Düşünme Becerileri Eğitimi konusunda eğitim ve konferans vermek üzere Aydın'a okulumuza getirdik. Türkiye'deki tüm Eğitim Fakültelerine mektupla ulaşarak konferansa davet ettik' dedi.

ÜCRETSİZ SUNULAN BİR ÇALIŞMA

Bu kitabın ülke öğretmenlerinin eğitimi için hazırlanmış ve ücretsiz sunulan bir çalışma olduğunun altını çizen Şaba, ' Öğretmenlerimizle birlikte PİSA ve TİMMS türü soru örnekleri üzerinde çalışmalar yaptık. Beceri ölçen soruları incelerken becerilerin neler olduğu üzerinde durarak becerilerin, Ortaokul Fen Bilimleri ve Matematik derslerinin ünitelerine yerleştirme çalışmalarına başladık. Konu temelli - proje tabanlı - disiplinler arası yaklaşımla becerileri konulara yerleştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Türkçe, Sosyal Bilgiler, Müzik, Görsel Sanatlar, İngilizce ve Beden Eğitimi öğretmenleriyle birlikte çalışarak ünitelerdeki kazanımları diğer derslerin içeriğine de yerleştirdik. Bu çalışmayı yakın bir zamanda ülkemize sunma gayreti içindeyiz. Bu kitapta; ortaokul Fen Bilimleri ve Matematik derslerinden çeşitli ünitelerle ilgili olarak beceri ölçen sorular bulunmaktadır. Soruların nasıl hazırlanıldığı ve buna bağlı olarak çözüm şekli, çözüm basamakları her soru için ayrı ayrı gösterildi. Hangi basamakta hangi becerinin ölçüldüğü belirtildi. Sorunun son çözüm basamağındaki ölçülen beceriye bağlı olarak adlandırma yapıldı' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BİR İLK ÇALIŞMA

Karacasu’da bir şahıs kurusıkı tabanca ile yakalandı Karacasu’da bir şahıs kurusıkı tabanca ile yakalandı

'Yaşam becerileri, hayata hazırlık becerileridir.' diyen Şaba, şunları söyledi:

'Becerileri kazandırmak ve ölçmek amacıyla hazırlanan bu kitapta ele alınan becerilerin bir kısmı: Sıralama Becerisi, Sınıflandırma Becerisi, Karşılaştırma Becerisi, Tablo ve Grafik Okuma Becerisi, Farklı Temsil Biçimlerine Dönüştürme Becerisi, Tahminde Bulunma Becerisi, Çıkarımda Bulunma Becerisi, Karar Verme Becerisi, Verileri Ortaya Koyma Becerisi, Genelleme Becerisidir. Türk Eğitim Derneğinin kuruluş amaçlarından biri olan, Türk eğitim hayatına katkı sağlamak ilkesi çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz Türkiye'de bir ilk olan bu çalışmada, desteğini ve yardımını esirgemeyen Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Sayın Selçuk Pehlivanoğlu'na, okulumuzun bağlı olduğu İBA Özel Eğitim-Öğretim Kurumları Yöneticilerine, Türk Eğitim Derneği Ölçme ve Değerlendirme Müdürlüğü'ne ve emeği geçen okulumuzun tüm öğretmenlerine teşekkür ediyoruz.'