Hizmet sektörleri içerisinde sağlık hizmetleri hastaların tüketici bilincinin en az olduğu sektördür. Bu nedenle sosyal devletler ve çağdaş siyasetçiler; yasal düzenlemelerle sağlık alanında bireylerin sağlık haklarını korumak için ciddi yaptırımlar uygularlar.

Teknolojik ve bilimsel gelişmeleri ve yasal düzenlemeleri takip ederek hijyenik ve tıbbi koşullara uygun hizmet yerleri açan diş hekimlerine karşın sahte diş hekimleri, yasaları ihlal ederek uygun olmayan çalışma alanlarında, bazen 'çantacı' olarak halkın diş ve genel sağlığına zarar vermektedirler. Özellikle köy kültüründe yetişmiş insanların aşina olacağı üzere köylerde iğneci, dişçi gibi meslek grupları bulunmaktadır. Bu insanlar köylerde adlarını bu yönde duyurmuş olmalarına rağmen aldıkları eğitim sorgulanmamaktadır.

Sağlık bilgilerinden yoksun ve hekimlik formasyonu olmayan sahte diş hekimleri; diş hekimliği uygulamalarındaki komplikasyonları ve insan anatomisini tanımadıkları ve bunlara ait tedbirleri alamadıkları için hastaların hayatlarını tehlikeye atmaktadırlar.

Sahte diş hekimliği sorununun çözülmesinin önemi, biz hekimler için halk sağlığının korunması ve aynı zamanda mesleğimizin kirletilmesinin önlenmesidir.

Ağız ve diş sağlığı; genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş hastalıklarında yapılan her türlü yanlış tedavi, genel sağlığı doğrudan etkilemektedir.

- Türk halkının % 25'i yaşamının değişik dönemlerinde sarılık hastalığı ile karşılaşmıştır. Sarılığın bu kadar yaygın olmasının nedenlerinden biri de sahte diş hekimi varlığıdır.

- Henüz ülkemizde ne kadar yaygın olduğu bilinmeyen çağımızın vebası olarak adlandırılan AIDS'in yayılmasına sebeplerden biri sahte hekimlerdir.

- Standartlara uygun olmayan ve kanserojen etkisi olan materyalleri hastalarımıza kullananlar maalesef sahte hekimlerdir.

5181 kanunundan sonra sahte diş hekimlerinin çoğu hapis cezası korkusu ile gayrı meşru işlerini bırakmışlardır. Bir kısmı da daha gizil koşullarda çalışmalarını sürdürmeye başlamıştır.

Bu gizli koşulların en sık görülen örneği, geçtiğimiz günlerde haber kaynaklarında geçen bir vaka ile duyulmuştur. Olayda gerçek bir diş hekiminin diplomasını kullanarak hasta üzerinde işlem yapan bir teknisyen yakalanmıştır. Maalesef bu olayların yalnızca taşra yerlerde olacağı düşünülmekte ancak büyük şehirlerdeki denetimsizlikler dolayısıyla sıklıkla büyük şehirlerde de görülmektedir.

Hekimler, tedaviler ve akla gelen sorular için cevap alabileceğiniz en güvenilir ve basit yol, bulunduğunuz ilin hekimler ve diş hekimleri odasıdır.

Cezai hükümler günün ihtiyacını karşıladığı noktada sonuç vermektedir. Suçtan elde edilecek menfaat ile verilecek ceza arasında oransızlık varsa caydırıcı olmamakta aksine teşvik edici olmaktadır. Cezai yaptırımlardan daha önemli olan şey halkımızın bilinçlenmesidir. Hepinize bilinçli ve sağlıklı yarınlar dilerim.