Saygı değer okuyucularım.

Üç ayların girmesiyle ; ' Allah'ım Receb ve Şaban'ı aylarını hakkımızda hayırlı eyle ve bizi Ramazan ayına kavuştur' diye diye, Peygamberi duayı yaparak, Ramazan ayına kavuştuk-kavuşuyoruz. Bize hayat veren ve bu günlere kavuşturan Cenab-ı Hak'ka hamdolsun. Ömrü yetmeyenlere ve daha önce vefat edenlere Rabbim rahmet eylesin.

Ramazan ayı, Müslümanlar açısından, rahmet ve bereket ayı olmanın yanısıra, aynı zamanda bir imtihan ayıdır da. Bunun için dalgınlığa ve gaflete hiç gelmez. Yakın tarihimize kadar bu böyle olmuştur. Haram olan bazı alışkanlıkları olanlar, Ramazan ayı yaklaştığı günlerde bu alışkanlıklarını bırakır olmuşlardır. ' Sen böyle değildin. Maşallah ne oldu da, bu güzel huyluluğa büründün' denildiğinde. ' Eee, Ramazan ayı geldi. Hala böyle mi olacağız? Bende Müslümanım. Gavur değiliz ya?' derler. Buna bende bizzat şahit oldum. Bu nedenle, her Müslüman kendini gözden geçirmelidir. Dünya ve ahiret hayatı itibariyle, pek çok kazançlar sağlayacak olan, bu aydaki tutum ve davranışlar gelişi güzel olmamalıdır.

Aslında, bütün peygamberlere ve onlara inananlara da Ramazan ayının kazanımlarının bildirildiğini ve Ramazan ayı orucunun farz kılındığını Kur'an-ı Kerim'de görüyoruz. Bu sebeple, bunun yalnız Muhammet ümmetine ait bir emirmiş gibi telakki etmek yanlıştır. Ne tekim, aynı ayette, Allah Teala bu emre uymayanların akıbetlerini de dikkat çekerek, onlar gibi olmamamızı bildiriyor.

Allah'ın bu emrini dikkate almak akıllıca bir davranış olur. Üstelik başkalarını gıpta edip, hayranlık bildirme yerine, o hayranlığı Müslümanın kendisinin ortaya çıkarması daha uygun olandır. Kaldı ki, inanan bir kişi olarak, kendi yaptığımız ve yapmadıklarımız bizi ilgilendirir.

Bir de, işin görüntü tarafı var. Ulu orta hareket ederken bilen bilmeyen, gören görmeyen hakkımızda nasıl bir kanaat sahibi olur? Diğer din mensupları bunları nihayet kendimize benzettik demezler mi?

Allah'ın yanında ve kulların yanında kendimizi iyi yönetip, güzel temsil ettiğimizi sunmak gerek. Ramazan ayında yapılması gereken oruç emri çiğnenmemelidir. Tutamayanlar şahbaz olup, ortalıkta yiyip içmemelidir. Çoluk-çocuklara, gençlere kötü örnek olmamalıdır. Yeme ve içme yerleri, eskiden olduğu gibi perdelenmelidir. Bunlar, kişinin Allah'a ve kendisine olan saygısını gösterir.

Ramazan ayımız mübarek olsun.

Sağlıcakla kalın.