Bu hafta ki makalemin geçen haftakilere kıyasla bir yer, mekan vs değil de ünlü bir şahsiyet olmasını ve okurken çocukluğunuza dönmenizi istedim…

Hepimiz her yeni yıl geldiğinde her çocuğun hayallerini süslediği gibi; çocuklar uyurken bacadan, pencereden, kapıdan, bahçeden vs artık nasıl hayal ederseler… Bir yerden ren geyikleriyle uçarak ve 'hohoho' diyerek çıkıp gelecek ve sırtında taşıdığı oyuncak torbasından çıkardığı oyuncakları çocuklara verecek koca yürekli bir adam olarak biliriz değil mi? Ben çocukken pencereden geleceğini hayal ederdim ve onu görebileceğimi düşünürdüm vay be ne kadar da safmışız bizi hep keklemişler :) Ama işte size gerçekler geliyor artık zavallı çocuklarımızı kandırdıktan sonra onlara gerçeği de anlatmalısınız.

Noel; aslında her 25 Aralık'ta, İsa'nın doğum gününü kutlamak amaçlı düzenlenen Hıristiyan bayramıdır. Noel Baba ise bu dönemde ortaya çıkmış bir şahsiyet olmuştur. Noel Baba ailesini genç yaşta kaybettikten sonra keşişler tarafından büyütülen Ortodoksların en önemli gördüğü azizlerden birisidir. Gerçek ismi Nikolaos'tır ve Antalya'nın Patara antik kentinde doğmuştur yani adamımız bildiğimiz has mı has yurdum insanıdır. Nikolaos varlıklı bir ailenin çocuğuydu ailesi vefat ettiğinde ona kalan mirası ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için harcamıştır bu sayede insanlar tarafından çok sevilen birisi olmuştur yardımseverliği onu aziz yapmıştır.

Yardımseverliği ile ilgili bilinen bir çok Hikayesi vardır bu yardımseverliğini her yıl 25 Aralık sabahı düzenli olarak tekrarlamıştır. böylece her yıl 25 Aralık! Hıristiyan aleminde insanların birbirlerine hediye verdiği bir sistem kendiliğinden oluşmuştur yani Noel geleneği… Bu durum sizlere biz Türkler ve Müslümanlar olarak sevdiklerimize her yeni yılda hediyeler alışımızı hatırlattı mı?

Noel Baba hakkında bilinmesi gerekenler;

-Nikolaos MS 3.yy sonlarında doğmuştur.6 Aralık 343'te vefat ettiği tahmin edilmektedir.

-Noel Baba günümüzde her 25 Aralık'ta İsa'nın doğumunun Hristiyanlar tarafından kutlandığı dönemde ortaya çıkmıştır.

-Noel Baba adına dünya da yaklaşık 2 binden fazla kilise yapılmıştır.

-Noel Babanın yaşadığına inanılan bir çok ülke mevcuttur.

-Günümüzde Noel Baba İmajı öyküsü 1929 yılında Amerika da tüm şirketlerin iflas ettiği bir dönemde dahice bir fikir ortaya atan satış- pazarlama konusunda uzman Coca Cola şirketi sayesinde gerçekleşmiştir. Bilindiği üzere Coca Cola şirketinin rengi kırmızı-beyazdır ve Noel Babanın kıyafetlerine de bakacak olursanız kırmızı-beyazdır. Bu kadar ip ucu benden olsun ama bu şirketin pazarlama şeytanlığı öyküsünü Noel Baba ile nasıl ilişkilendirdiği kısmını araştırmayı sizlere bırakıyorum mutlaka bakın. Ben takdir ettim sizin de edeceğiniz kesin:)

Haftaya görüşmek dileği ile mutlu kalın…