Saygı değer okuyucularım.

Geçen hafta İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth'in tahta çıkışının 70. Yıldönümü törenlerini görünce ve bu törenlere 'Milenyum' ismi verilince, ne söyleyeyim gıpta ettim. İngilizlere, İngiltere hükümetine ve Devletine, hiç huyum olmamasına rağmen, gıpta ettim.

Şöyle bir geriye dönüp baktım.

Kraliçe 2. Elizabeth, 'babası GEORG VI'ün ölümü üzerine, 25 yaşında tahta geçmiş.' Deniliyor ki; ' Bu sürede 14 Başbakana danışmanlık yapmış, 13 ABD Başkanıyla görüşmüş, uluslar sayısız krizlerle cebelleşirken, o güçlü bir figür olarak kalabilmiş.

'Tahta çıkış yıldönümü 6 Şubat olsa da, yazın kutlamalar daha rahat yapılabilsin diye ve Kraliçenin doğumu Haziran ayının ikinci Cumartesi günü olduğu için, kutlamalar o güne denk getirilmiş.' Ve '1977'de Gümüş, 2002'de Altın, 2012'de Elmas,2022'de de Platin' ismiyle, yıl dönümü kutlamaları yapıla gelmiş.

İngilizler ve hatta bütün dünya için, Kraliçe ve bu kutlamaların önemi, gündemdeki yeri malum.

Kraliyet ailesinin kedisi bile gündeme geliyor. Atları, arabaları, askerleri hep ayrıcalıklı ve model olarak kabul görüyor. Velhasıl her şeyleri.

Diğer ülkeler İngiltere kadar olmasa da, onlarında böyle bir gelenekleri var. Bu geleneklerine toz kondurmuyorlar. Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, İspanya, Danimarka, İsveç.

Peki, biz ne yapıyoruz? Biz de nasıl?

Haa! Bu arada şunu da söyleyeyim: Hani bizde bazı aklı evveller var ya? Sapla samanı ayırt edemeyenler diyeyim. Bunun için şunu ifade edeyim; Hamdolsun Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, laiklikle hiçbir problemim yok. Mustafa Kemal Atatürk ve Kurucu büyüklerimize karşıda bir duruşumun olamadığını bilenler bilir.

Bir zamanlar, neden Osmanlı Padişahlarımızın fotoğraflarını asmak, onlardan sitayişle bahsetmek dışlanmaya, ötelenmeye, horlanmaya sebep oluyordu? Bunu kimler ve neden yapıyordu bilen var mı? Osmanlı Padişahlarının torunları şimdi nerede ve ne yapıyorlar, bilen var mı? Osmanlı denilince; Neden israf, harem, hıyanet ve kaçma fiilleri ısrarla gündeme getiriliyor? Osmanlı denilince neden çağ dışılık, yobazlık, geleceğe sırt dönme telkin ediliyor? Osmanlı denilince geriye gidiş mi amaçlanıyor?

İşte bunlardan dolayı, elde var da neden bizde de yok? Dedim.

Sağlıcakla kalın.