Uzun fikri ve nefsi mücadelenin sonunda İslam'ı din olarak seçip, bu dinin iman ve dini gerekliliklerini yerine getirerek yürümek bir o kadar emek istiyor. Bu durum mutlaka her Müslüman'ca bilinir. Aynen bir ülke fethedildikten sonra koruyup geliştirmenin hayli emek istediği gibi.

Allah'ın yaratıcılığını, güç ve kudret sahibi olduğunu, her şeyi düzene koyduğunu, işleri sevk ve idare ettiği gibi kemal sıfatları idrak edip, buna hayran kalan insan Müslüman olunca, kahrından yerinde duramayan şeytan hemen işe koyulur. Müslüman'ı imandan, ibadetten, helaldan, yapılması gereken diğer güzelliklerden uzaklaştırmak için durmadan çalışır. Sürekli metot geliştirir. Metotlarını vesvese vererek, veya istek ve arzuları kullanarak, yada insanlardan kandırdıklarını kullanarak uygular.

İşte zorluk veya mücadele burada başlar. Öyle ki, göğüs göğüseden de içeri.

Bunun için mü'min kalmak akıl ve emek ister.

Eğer iman geliştirilmeyip tembellik yapılırsa, gönüldeki, zihindeki iman ışığı söndü sönmek üzeredir. Zira, fırtına çok şiddetlidir. Kendisine ve çevresine bakıp, bildirilen tehlikeleri göz ardı etmeyerek elde edilen imana sahip olan bu savaştan galip çıkar.

Yoksa perişan hallere düşülür. İşin feciatı, perişan hallere düşüldüğünü kişi kendisi bilmez. Ne zaman bilir? Artık rezil ve rüsva olunca anlar. Ama, iş işten geçmiştir. Dönüş olur mu? Bu farklı ifadeler doğurur. Çünkü sonuç yalnız günah noktasında olmaz. Dünyevi ve maddi boyutları yanında, ailevi ve sosyal boyutları da göz ardı edilmemelidir.

İnsan iman ederek, hayatını düzene sokar. Artık onun hayatında şeytan, şeytanlaşmış insanlar, bayağı ve vahşi istek ve arzular yoktur. O dengeli bir hayatı tercih etmiştir. Bu hayatın merkezinde de Allah sevgisi vardır.

Müslüman'ın sevdiği ve sevmek zorunda olduğu Allah (c.c.)'nün bu konudaki uyarılarından ikisi şöyledir.

' Şeytan dedi ki:'(öyle ise beni azdırana karşılık, yemin ederim ki, ben de onları saptırmak için senini dosdoğru yolunun üzerinde elbette oturacağım.'

' Sonra (pusu kurup) onların önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarımdan sokulacağım ve sen onların çoğunu şükreden(kimse)ler bulamayacaksın.' (A'raf/16,17)

' Sakın şeytan sizi yoldan çevirmesin. Çünkü o size apaçık bir düşmandır.' (Zuhruf/62)

Sağlıcakla kalın.