Saygıdeğer okuyucularım.

10 Martı 11 Marta bağlayan gece Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in Miladi 621 yılında yaşama bahtiyarlığını elde ettiği Miraç gecesinin yıl dönümü, yani Miraç Kandili.

Mucize, ancak ve ancak, peygamberler tarafından Allah'ın lütfetmesiyle gösterilir. Bunun dışındaki olağan üstü olaylara mucize denmez. Denirse çok yanlış olur.

Hz. Peygamberin, onlarca mucizesinin içinde Miraç'ta vardır.

Miraç; 621 Yılı Şaban ayının 27. Gecesinde, Peygamberimiz (sav), Cebrail (as) tarafından Burak adındaki bineğe bindirilerek, Mekke'den önce Kudüs'e, oradan da Allah'ın huzuruna kabul edilmesi ve tekrar Mekke'ye döndürülmesi olayıdır.

Bu Mucize birkaç gün ya da aylarca sürmeyip, aynı gecenin içinde, kısa bir zaman süresinde gerçekleşmiştir. Bu durum, konu ile ilgili kaynaklarda uzun uzadıya anlatılmaktadır. Benim size arz etmek istediğim şurası:

Miraç; kelime manası itibariyle çıkmak, yükselmek gibi anlamlara gelmekte. Terim olarak, Hz. Muhammed'in gecenin bir saatinde Mekke'den –Mescidi Haramdan, Kudüs'e-Mescidi Aksaya, oradan da göğün katmanlarını geçerek, Allah'ın huzuruna kabul edilip geri döndürülmesidir.

Bu olay İslam tarihinde; Senetil hüzün= Hüzün senesi, denilen yılda vuku bulmuştur. Bu yıla böyle isim verilmesi şundandır; Başta Peygamberimiz olmak üzere, ona inananları Mekkeli Müşrikler; komşuları, arkadaşları, hatta akrabaları tarafından İslam'ı kabul ettiler diye akla gelmedik muamelelere tabi tutuyorlardı. Katlanamaz bir hale gelince, Habeşistan= Etiyopya'ya hicret= göç etme mecburiyetinde bırakılmışlar. İlk Müslüman ve ilk Müslüman kadın aynı zamanda eşi Hz. Hatice vefat etmiş. 8 yaşından beri kendisini koruyup, bakan, besleyip büyüten amcası Ebutalib'te vefat etmiş. Bütün bu üzüntüler içinde iken, Allah Teala kulu ve elçisi Hz. Muhammed'i böyle bir mucize ile desteklemiştir.

Ona inanan Müslüman olarak, O'nun hayatı örnek alındığınızdan, zaman zaman daralıp bunaldığımızda Allah'a olan inanç ve bağlılığımız zayıflamamalıdır. O'na güvenip bağlılığımızı bırakılmamalıdır. O takdir de Allah'ın yardımı mutlaka bizimle olacağı görülmektedir.

Miraç sonucu bizi ilgilendiren ve Miraç hediyesi olarak belirtilen hususlar bize ışık tutmalıdır. Bunlar;

Bakara suresinin son iki ayeti=Amenerrasülü.

Beş vakit namaz.

Kelime-i Tevhidi inanıp, söyleyen her Müslümanın cennete gireceği

Peygamberimiz Allah'ın huzuruna vardığında; 'Ettehıyyatü lillahi vassalavatü vettayyibatü' diyerek selamlıyor. Allah Teala'da; 'Esselamü aleyke eyyühennebiyyü verahmatullahi ve beraketüh' diye iltifat ediyor. Peygamberimiz;' Esselamü Aleyna ve ala ıbadillahissalihın' diyerek cevap verice, Melekler hep bir ağızdan; 'Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu' derler.

Bu Miraç hadisesi o gündür, bu gündür insanlığı hep ilgilendirmiştir. Kimi atağa kalkıp bizim peygamberimizde demekte ama bunun böyle ifade edilmemesi gerekmektedir. Miraç kendini bilmektir. Miraç haddini bilmektir. Miraç Yaratanı bilip, itaat etmektir.

Allah Teala Isra suresinin ilk ayeti ile Necm suresinin 8-18. Ayetlerinde Miraçtan haber vermektedir. Necm suresinin 18. Ayeti ise şöyledir;

' And olsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü.'

Miraç Kandilimiz, bizi, içinde bulunduğumuz olumsuzluklardan çıkışımıza vesile olması temennisiyle, Kandilimiz mübarek olsun.

Sağlıcakla kalın.