Tarihin eğlence merkezi Aydın'da ziyaretçilerini bekliyor Tarihin eğlence merkezi Aydın'da ziyaretçilerini bekliyor

İsmail Ümit Dilşen
AYDIN (İHA) - Kentin tarihi değerlerine sahip çıkmak ve turizme kazandırmak amacıyla projeler geliştiren Kuşadası Belediyesi, kent merkezinde bulunan Adalızade Mezarlığı'ndaki Osmanlı dönemine ait tarihi mezar taşlarının sergileneceği bir açık hava müzesi kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği iş birliğinde yaşama geçirilen 'Kuşadası Adalızade Tarihi Mezar Taşları Sergi Alanı Projesi'nin tamamlanmasının ardından yüzlerce yıllık mezar taşları kentin tarihine ışık tutacak.

Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ortaklığında yürütülen Kuşadası Adalızade Tarihi Mezar Taşları Sergi Alanı Projesi çercevesinde, Adalızade Mezarlığı'nda bulunarak koruma altına alınan Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının sergileneceği Açık Hava Müzesi için çalışmalar devam ediyor. Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yapımına başlanan müzenin tamamlanmasının ardından mezar taşları tarih meraklılarının ziyaretine açılacak.

Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede Kuşadası Belediyesi tarafından tahsis edilen Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar çerçevesinde ekipler, şu ana kadar alanın çevresinde taş duvar örme işlemi ile aydınlatma alt yapısını tamamladı. Ardından tarihi mezar taşlarının üzerinde bulunan çark-ı felek ve istiridye motiflerinden ilham alınarak tasarlanan projenin yürüyüş yollarına ekipler tarafından kayrak taşı döşenmeye başladı. Ekipler, alana ayrıca müze ziyaretçilerinin hediyelik eşya alması ve müze hakkında bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla 2 adet konteyner yerleştirdi. 180 adet tarihi mezar taşının 9 ana grupta sergileneceği alanda, çim ekme ve sulama elemanlarını yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından, mezar taşları da sergilenmek üzere ana arterlere yerleştirilecek.

'300 yıllık mezar taşları ile geçmişe yolculuk'
Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen 'Proje Özendirme ve Uygulama Yarışması'nda Başarı Ödülü alan proje çerçevesinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden emekli Öğretim Üyesi Dr. Ertan Daş ve ekibi, yaklaşık 2 yıl içerisinde 521 adet tarihi mezar taşının envanterini çıkardı. Bunların arasından 180 adet tarihi mezar taşı sağlam ve sanat değeri yüksek bulunarak sergilenmeye uygun görüldü. Kuşadası'nın kültürü, demografik yapısı, geçirdiği sosyal değişimler, yaşanan siyasi olaylar, geleneksel meslekler, salgın hastalıklar, mahalle ve yer isimleri gibi kent tarihi açısından önemli bilgiler içeren tarihi mezar taşlarından oluşacak müzenin Kuşadası'nın tarihine ışık tutması bekleniyor. Uzman rehberler tarafından da tanıtılacak olan müzenin, tarihi önem taşımasının ve kent kimliğine katkı sunmasının yanı sıra kültür turizmine de katkı sunması hedefleniyor.