İnsan ömründe her dönemin ayrı güzellikleri ve zorlukları vardır. Anne karnındayken başlar bu serüven ve gözlerimizi kapatıncaya kadar devam eder. Bebeklik dönemi, çocukluk dönemi, ergenlik dönemi, yetişkinlik dönemi ve yaşlılık dönemi gibi hayatımızın dönemlerini kabaca sıralayabiliriz. Genellikle en önemsenmeyen dönem yaşlılık dönemidir. Zaten vücut ağrıları var, kafada bir sürü problem var, çocukların dertleri var ve daha nicesi. Bir de bunun yanında kadınlar menopoz dönemiyle mücadele etmeye çalışıyorlar. Tabi ki bu menopoz dönemi her kadını yaşlılık döneminde yakalamıyor. Bazı vakalarda görüldüğü gibi menopoz dönemi genetik olarak yetişkinlik döneminin daha başların da bile karşımıza çıkabiliyor.

Menopoz dönemi hayatımızı ruhen ve bedenen etkilese de bu dönemi normalize ederek daha rahat geçirebiliriz. Menopoz dönemi ve sonrasında bazı çalışmalarda görülmüş ki; ağız – diş sorunları, endokrin hastalıklar, kalp hastalıkları ve kemik hastalıkları dahil olmak üzere pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Menopoz döneminde özellikle ağırlık artışı ve bel çevresinin kalınlaşması sık sık karşımıza çıkabiliyor.


Yaşlılık döneminde bireylerin günlük alınması gereken besin ögelerini karşılamaları çok önemlidir. Bu sebeple iyi planlanmış bir beslenme programı, bireylerin günlük alması gereken besin ögelerini karşılamasına en yardımcı olacak etkendir. Bununla birlikte menopoz döneminde fizik aktivite de çok önemlidir ve bu sürecin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.


Hayatın her döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de , sağlığınız için profesyonel olan yetkili kişilerden yardım almanızı tavsiye ederim.


Sağlıkla kalın.