Mehmet Erdem, gerçekleştirdiği açıklamada 'Devlet Başkanları veya yetkilileri diğer ülkeleri ziyaretlerinde ikili iyi niyet anlaşmaları yaparlar. Bunlar siyasi,ticari, askeri vs içerikli anlaşmalar olabilir.' diyerek, konuya başka bir yerden bakılması noktasına dikkat çekti.

Konu ile ilgili olarak gerçekleştirilen açıklama ise tam olarak şu şekilde;

'Türkiye'nin toplam peynir üretimi 2019 verileriyle 671 bin 497 ton.
Et ve Süt Kurumu'nun Temmuz 2020 verilerine göre Türkiye'nin peynir ithalatı, 2019 yılında 6 bin 919 ton oldu.

Türkiye'nin peynir ihracatı 2019 yılı itibariyle 50 bin 190 ton.
Diğer taraftan Türkiye 9 milyonu Kıbrıs'tan olmak üzere 4 milyon dolarlık süt ürünü ithalatı yaparken, aynı ürün grubundan 180 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Başkan Yetişkin mesaiye personeli ile bayramlaşarak başladı Başkan Yetişkin mesaiye personeli ile bayramlaşarak başladı

Venezuella'dan 1500 ton sıfır gümrükle peynir ithal izni verilmiş. Yani Türkiye'nin toplam üretiminin binde 2'si kadar çok küçük bir rakam...
İthal etmek isteyen olur mu bilemiyoruz. Venezuella peyniri damak tadı itibariyle bizim piyasaya uygun değilse ithal etmek isteyen olmayabilir.
Elbette ülkemizde üretilen hiçbir ürünün ithali yapılmasın isteriz. Ancak;
Venezuela'dan yapılan ithalata salt ticaret gözüyle değil, ülkeler arasındaki stratejik ilişkiler bağlamından da yaklaşılması gerekir. Venezuela, Mayıs ayında ABD destekli bir darbe maruz kalmış ancak darbe püskürtülmüştü. Türkiye son dönemde Venezuela lideri Maduro ile çok yakın ilişkiler kurdu.

Devlet Başkanları veya yetkilileri diğer ülkeleri ziyaretlerinde ikili iyi niyet anlaşmaları yaparlar. Bunlar siyasi,ticari, askeri vs içerikli anlaşmalar olabilir. Karşılıklı ürün ithali izinleri verilebilir.
Olayın dış politika ve dış ilişkiler boyutu gözardı edilmemesi gerekir.'