Hayatımız boyunca daha önce hiç karşılaşmadığımız ve belki de (umuyorum) bir daha hiçbir zaman karşılaşmayacağımız bir durum içerisindeyiz. Birçok kural var, aslında teorik olarak bakıldığında basit kurallar fakat çoğu insan uygulamakta güçlük çekiyor. Çünkü hayatta çoğu konuda teorik bilgiler ve pratik uygulamalar birbirine o kadar da benzemez. Peki ya biz ne yapmalıyız ?

Öncelikle durumun var oluşunu kabul etmeliyiz. Koşulsuz , şartsız tüm getirdikleriyle bu salgını kabullenmeliyiz. Ancak o zaman daha iyi bir tutum sergileyebiliriz.

Aslında hayatımızın her evresinde yapmamız gerektiği gibi davranıp ; bulunduğumuz durumun tadını çıkartmalıyız ve iyi taraflarını görüp olumlama yapmalıyız. Bir çoğumuz şanslıyız ve evde kalma hakkımızı kullanabiliyoruz (kullanmalıyız da) . Belki de uzun zamandır dileyip de yapamadığımız, zihnimizi biraz olsun dinlendirecek bir çok aktivite barındırıyor güzel evlerimiz.

Evden çıkmak zorunda da olabiliriz ve kabul ediyorum bu şuan için en zor durumlardan bir tanesi. Sağlık çalışanları, özel şirket çalışanları, kapatmak zorunda olmayan ama çalışmak zorunda olan esnaflar … Sizler de eve döndüğünüzde biraz daha kendi halinize çekilip dinlenmeyi tercih edebilirsiniz.

Sosyal medyada görüyoruz; birçok birey evde kalıp yüksek kalorili besinler üretme yoluna gidiyor. Sebep olarak ise 'şuan iyi beslenip daha da bağışıklığımızı desteklemeliyiz' fikrini öne sürüyorlar. Bilmelisiniz ki iyi beslenmek sağlıklı beslenmek demektir. 'Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur' demiş Paraselsus . Yani ne demek istemiş ? Size hiçbir şey yasaklanmıyor, doktor tarafından tanı konulmuş bir hastalığınız bulunmadığı müddetçe. Bu zorlu süreçte de kendinizi taze sıkılmış meyve sularına, bol şekerli tatlılara, ballara, pekmezlere, hamur işlerine gömmenize hiç gerek yok. Sadece ve sadece sizin için gerekli olan vitamin-mineralleri tam olarak alabildiğiniz bir beslenme programına ihtiyacınız var.

Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeniz , tam tahıllı ekmekleri tercih etmeniz, rafine şekerden uzak durmanız, tuzdan uzak durmanız, özellikle meyve olarak kuruları yerine tazelerini tercih etmeye çalışmanız kabaca bağışıklığınız için daha faydalı olacaktır.

Herkesin doğru bilgiye ihtiyaç duyduğu ve sürekli bir şeyler okuduğu böyle zamanlarda doğru olmayan, sadece ticari amaç güden bazı kişi ya da kurumlar olabilir. Size en büyük tavsiyem bilimsel olmayan hiçbir kaynağa güvenmemeniz. İyice araştırmadan, hatta bilimsel bir makale görmeden hiçbir bilgiye inanmamanız.

Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz ama hep birlikte üzerimize düşeni yaparak bu günleri de atlatacağız, eminim.

Sağlıkla kalın.