Döviz kurlarında yaşanan akıl almaz süreçten sonra şimdi de akıl almaz şeyler yaşayacağız.

Özellikle Fabrika Toptancı ve ana alt üreticiler arasında ciddi bir karmaşaya sebep olacak şikayet, zorla ürün fiyatı indirme ve ceza tehditleri piyasada dengeleri sağlamaz aksine tabanda bizlere mecbur bıraktığınız bu dağıtım ve tedarik şirketleri özelikle esnaf ve sanatkarlara zarar verirler.

Parayla para kazanma modası oluşan ülkemizde bilinmeli ki parası olan parayla para kazanır ve doğal olarak onun sermayesi paradır ve asla paradan taviz vermez. Bu dönemin tavan yapmış hastalığıdır.

Güçsüz kalmış bir nevi bu vb şirketlerin kucağına atılmış ütetici esnaf ve sanatkarlar şimdi bir de bunların öfkesine yem edilmemelidir.

Gerek devlet kurumları gerek esnaf ve sanatkarlarımız biliyor ki tedarik zincirlerleri ile yapacağımız kavgada hep ezilen ve kaybeden biz esnaf ve sanatkarlar oluyoruz.

Geçmişten günümüze bu noktada yapılan yanlış ve hataların düzeltilmesini sağlayamayanların bugün onlarla yapacağı kavgada ezilen yine bizler olacağız.

Son yıllarda ekonomi de kazanma mantığı bir nevi borsa ve diğer alanlarda olduğu gibi daha çok ve daha fazla kazan mantığı ön plana çıkmış bir nevi kumar benzeri bir piyasa oluşmuştur. Aslında en temel kaybımız ticari ahlak olmuştur.

Aydın Marangozlar Odası olarak Bugüne kadar hep tartıştığımız kavga ettiğimiz temel mesele tedarikçilerin bizi maraba gibi görmemeleri iş ortağı gibi görüp davranmalarıydı ama geldiğiz noktada bugün kavgaya şikayete değil hepimizin birbirimize anlayışlı olması gerektiği konusunda bir durum doğmuştur.

Elbette hiç kimse aldığı bir ürünü zararına satmaz ve sat denilemez. Öyle olursa zaten uygulanan serbest piyasa ekonomisi olmaz.

Fabrika ve diğer zincirde bulunan tedarik firmalarını bu dönemde biraz fedakarlık etmeleri gerektiğini de biliyorum eğer böyle yapmazlar ise bu millet yeni çıkışlar bulur.

Devlet kurumlarımız bu zincirde yaşanan sorunları çözeceğim derken ortalığa toz duman etmemeli eğer böyle olursa sermaye tabandaki bizleri ezer meseleyi bu noktayı getirmeden yeni tedarik imkanlarını devreye sokmalıyız.

Örneğin Fabrikalar belirli bir kota ile herkese mal satar hale gelmelidir.

28 Aralık 2021
Süleyman Algün
Aydın Marangozlar Odası Başkanı